Tapas na 4 sposoby! Idealne menu na imprezę

Tapasy to hiszpańskie przekąski, które często podaje się na przyjęciach, domówkach lub jako przekąski do wina. Jakie przystawki przygotować na domówkę? Sprawdź!
Zobacz też: Przepis na bułeczki ziołowe
Tapas na 4 sposoby
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Składniki
- kromki chleba bagietki
- pomidory
- bazylia
- czosnek
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Kromki chleba delikatnie opiecz na suchej patelni lub w piekarniku. Pomidory pokrój w drobną kostkę, posiekaj czosnek i bazylię. Każdą kromkę chleba natrzyj czosnkiem, polej oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem.Na wierzchu połóż pokrojone pomidory i bazylię.
Tortilla espanola
Składniki
- ziemniaki
- cebula
- jajka
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę pokrój w cienkie plastry.Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż ziemniaki i cebulę aż zmiękną. Jajka roztrzep w misce i dodaj sól i pieprz. Wlej jajka na patelnię z ziemniakami i cebulą i smaż na wolnym ogniu, aż omletka się zetnie. Przełóż omletkę na duży talerz i podawaj w kawałkach.
Oliwki marynowane
Składniki
- zielone lub czarne oliwki
- oliwa z oliwek
- czosnek
- skórka z cytryny
- oregano
Przygotowanie
Oliwki przekładaj do słoika. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek, skórkę z cytryny i zioła. Zalej oliwkami oliwą z oliwek i zakręć słoik. Oliwki marynowane najlepiej smakują po kilku godzinach lub nawet po kilku dniach.
Krokiety z serem i szynką
Składniki
- plastry sera (np. ementaler)
- plastry chleba tostowego
- plastry szynki
- masło
Przygotowanie
Rozwałkuj plastry chleba tostowego na cienkie placki Na każdym placku umieść plaster szynki i plaster sera. Zwijaj chleb w roladki i przytrzymaj je wykałaczkami, Smaż roladki na rozgrzanej patelni z masłem, aż będą złociste i ser się roztopi.
Zobacz też: Wegański tatar z suszonych pomidorów