Szybkie knedle ze śliwkami!
Knedle i pierogi mogą wydawać się czasochłonne w przygotowaniu. Istnieje jednak kilka sposobów, dzięki którym uprościsz sobie proces ich wykonania. Dziś przychodzimy z przepisem na szybkie knedle ze śliwkami. Są obłędne!
Zobacz też: Przepis na warzywną lasagne
Szybkie knedle ze śliwkami
Składniki
Ciasto
- 500 g ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- ]1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie
- 400 g śliwek
- odrobina cukru
Przygotowanie
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Po ostudzeniu obierz je i zrób z nich puree.
Do puree dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Zagnieć na gładkie ciasto.
Śliwki umyj i przekrój na pół. Usuń z nich pestki. Środek oprósz cukrem.
Posyp odrobiną mąki blat kuchenny i podziel ciasto na małe kawałki. Spłaszcz je, dodaj do środka połówkę śliwki i porządnie zlep brzegi.
Tak przygotowane knedle ugotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut. Gdy wypłyną na powierzchnię wyjmij je łyżką cedzakową.
Podawaj z masłem, cukrem lub cynamonem.
Smacznego!
Zobacz też: Domowy chleb ze śliwkami