Domowy chleb ze śliwkami - Piekniejsze.pl

Domowy chleb ze śliwkami

Przepis na aromatyczny chleb ze śliwkami.

Nic nie równa się zapachowi świeżo upieczonego, domowego chleba. Pieczenie chleba daje poczucie ciepła i komfortu w domu, ale jest również świetną okazją do eksperymentowania z różnymi smakami i składnikami! Co więcej chleb jest jednym z najprostszych wypieków, który może stać się chlubą każdej gospodyni i każdego gospodarza!

Zobacz też: Niebanalne ciasteczka z buraka!

Domowy chleb ze śliwkami

Składniki

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • cukier – ½ szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka 
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • sól – ½ łyżeczki
  • jajko – 1 szt
  • olej roślinny – ½ szklanki 
  • jogurt lub maślanka – ½ szklanki 
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
  • śliwki (świeże lub zamrożone) – 2 szklanki

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj keksówkę. Wyłóż w niej papier do pieczenia. W misce wymieszaj składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce roztrzep jajko i dodaj olej roślinny i jogurt/maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Połącz wszystko ze sobą. Wymieszaj. Umyte i pokrojone śliwki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do keksówki i piecz przez około 50-60 minut. Po wyjęciu chleba z piekarnika odstaw go do ostygnięcia przez 15 minut. Wyjmij z keksówki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

Smacznego!

Zobacz też: Bezalkoholowy grzaniec śliwkowy! Domowy przepis