Domowy chleb ze śliwkami

Nic nie równa się zapachowi świeżo upieczonego, domowego chleba. Pieczenie chleba daje poczucie ciepła i komfortu w domu, ale jest również świetną okazją do eksperymentowania z różnymi smakami i składnikami! Co więcej chleb jest jednym z najprostszych wypieków, który może stać się chlubą każdej gospodyni i każdego gospodarza!
Zobacz też: Niebanalne ciasteczka z buraka!
Domowy chleb ze śliwkami
Składniki
- mąka pszenna – 2 szklanki
- cukier – ½ szklanki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki
- sól – ½ łyżeczki
- jajko – 1 szt
- olej roślinny – ½ szklanki
- jogurt lub maślanka – ½ szklanki
- ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
- śliwki (świeże lub zamrożone) – 2 szklanki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj keksówkę. Wyłóż w niej papier do pieczenia. W misce wymieszaj składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce roztrzep jajko i dodaj olej roślinny i jogurt/maślankę oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj. Połącz wszystko ze sobą. Wymieszaj. Umyte i pokrojone śliwki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do keksówki i piecz przez około 50-60 minut. Po wyjęciu chleba z piekarnika odstaw go do ostygnięcia przez 15 minut. Wyjmij z keksówki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Zobacz też: Bezalkoholowy grzaniec śliwkowy! Domowy przepis