Przepis na warzywną lasagne - Piekniejsze.pl

Przepis na warzywną lasagne

Poznaj przepis na lasagne z warzywami!

Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad lub sycącą kolację? Oto przepis na warzywną lasagne!

Zobacz też: Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym

Warzywna lasagne

Składniki

Na lasagne 

  • płaty lasagne (9-12 sztuk)
  • oliwa z oliwek

Sos warzywny

  • cebula – 1 sztuka (posiekana)
  • czosnek – 2-3 ząbki (posiekane)
  • cukinia – 1 sztuka (pokrojona w plasterki)
  • marchewka – 2 sztuki (pokrojona w cienkie plasterki)
  • papryka – 1 sztuka (pokrojona w kostkę)
  • pieczarki – 200 g (pokrojone w plasterki)
  • szpinak świeży lub mrożony – 200 g
  • pomidory z puszki – 1 puszka 
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz cukier – szczypta 

Sos beszamelowy

  • masło – 50 g
  • mąka – 2 łyżki
  • mleko – 500 ml
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • sól i pieprz– do smaku

Dodatkowo

  • starty ser mozzarella – 150 g
  • starty ser parmezan – 50 g

Przygotowanie

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną marchewkę, cukinię, paprykę oraz pieczarki. Smaż przez kilka minut. Dodaj szpinak oraz pomidory z puszki. Wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszaj. 

Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią, tymiankiem i szczyptą cukru. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. 

W małym garnku rozpuść na małym ogniu masło. Dodaj mąkę i mieszaj cały czas przez 1 minutę. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. Dodaj sól, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej. 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. W żaroodpornym naczyniu rozsmaruj warstwę sosu warzywnego. Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne, na nie nałóż kolejną warstwę sosu. Polej całość sosem beszamelowym i posyp startą mozzarellą. 

Powtarzaj warstwy do skończenia się produktów. 

Górę dania zakończ sosem beszamelowym oraz startą mozzarellą i parmezanem. 

Piecz przez 40 minut. 

Smacznego!