Przepis na warzywną lasagne
Szukasz pomysłu na bezmięsny obiad lub sycącą kolację? Oto przepis na warzywną lasagne!
Zobacz też: Zupa krem z kalafiora z serkiem topionym
Warzywna lasagne
Składniki
Na lasagne
- płaty lasagne (9-12 sztuk)
- oliwa z oliwek
Sos warzywny
- cebula – 1 sztuka (posiekana)
- czosnek – 2-3 ząbki (posiekane)
- cukinia – 1 sztuka (pokrojona w plasterki)
- marchewka – 2 sztuki (pokrojona w cienkie plasterki)
- papryka – 1 sztuka (pokrojona w kostkę)
- pieczarki – 200 g (pokrojone w plasterki)
- szpinak świeży lub mrożony – 200 g
- pomidory z puszki – 1 puszka
- koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz cukier – szczypta
Sos beszamelowy
- masło – 50 g
- mąka – 2 łyżki
- mleko – 500 ml
- gałka muszkatołowa – szczypta
- sól i pieprz– do smaku
Dodatkowo
- starty ser mozzarella – 150 g
- starty ser parmezan – 50 g
Przygotowanie
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną marchewkę, cukinię, paprykę oraz pieczarki. Smaż przez kilka minut. Dodaj szpinak oraz pomidory z puszki. Wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie wymieszaj.
Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią, tymiankiem i szczyptą cukru. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
W małym garnku rozpuść na małym ogniu masło. Dodaj mąkę i mieszaj cały czas przez 1 minutę. Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż sos będzie gęsty. Dodaj sól, pieprz oraz szczyptę gałki muszkatołowej.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. W żaroodpornym naczyniu rozsmaruj warstwę sosu warzywnego. Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne, na nie nałóż kolejną warstwę sosu. Polej całość sosem beszamelowym i posyp startą mozzarellą.
Powtarzaj warstwy do skończenia się produktów.
Górę dania zakończ sosem beszamelowym oraz startą mozzarellą i parmezanem.
Piecz przez 40 minut.
Smacznego!