Szybki obiad dla zapracowanych. Pieczona cukinia z parmezanem i czosnkiem - Piekniejsze.pl

Szybki obiad dla zapracowanych. Pieczona cukinia z parmezanem i czosnkiem

Przepis na pieczoną cukinię z parmezanem i czosnkiem.

Naszedł Cię duży głód, a nie masz ochoty na przygotowanie czasochłonnego obiadu? Przychodzimy z przepisem na szybki obiad! Czas przygotowania to zaledwie 5 minut. Czas pieczenia 20 minut.

Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese

Pieczona cukinia z parmezanem i czosnkiem

Składniki (dla 2 osób)

  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (lub ½ łyżeczki czosnku w proszku)
  • 30 g startego parmezanu
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • Opcjonalnie: płatki chili lub świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie umyj i pokrój na plastry. W misce wymieszaj oliwę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano.

Dodaj cukinię do miski i dokładnie wymieszaj. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp parmezanem.

Piec przez 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka i lekko zarumieniona.

Posyp świeżą natką pietruszki lub płatkami chili dla dodatkowego smaku.

Smacznego!

Zobacz też: Obłędny obiad! Polędwiczki wieprzowe z figami

Na czasie

Brak danych.