Szybki obiad dla zapracowanych. Pieczona cukinia z parmezanem i czosnkiem

Naszedł Cię duży głód, a nie masz ochoty na przygotowanie czasochłonnego obiadu? Przychodzimy z przepisem na szybki obiad! Czas przygotowania to zaledwie 5 minut. Czas pieczenia 20 minut.
Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese
Pieczona cukinia z parmezanem i czosnkiem
Składniki (dla 2 osób)
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku (lub ½ łyżeczki czosnku w proszku)
- 30 g startego parmezanu
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- Opcjonalnie: płatki chili lub świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. W tym czasie umyj i pokrój na plastry. W misce wymieszaj oliwę, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, oregano.
Dodaj cukinię do miski i dokładnie wymieszaj. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posyp parmezanem.
Piec przez 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka i lekko zarumieniona.
Posyp świeżą natką pietruszki lub płatkami chili dla dodatkowego smaku.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędny obiad! Polędwiczki wieprzowe z figami