Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Dlaczego warto go suplementować? - Piekniejsze.pl

Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Dlaczego warto go suplementować?

Kwas foliowy powinniśmy suplementować, nie tylko podczas ciąży. Dlaczego warto go przyjmować? Jakie ma właściwości?
Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Dlaczego warto go suplementować?
Kwas foliowy nie tylko dla kobiet w ciąży. Dlaczego warto go suplementować? fot. pixabay.com

Kwas foliowy to organiczny związek chemiczny, który jest syntetyczną formą witaminy B9. Warto wspomnieć, że nie jest on syntezowany w organizmie więc musi być dostarczana wraz ze spożywanymi posiłkami. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją suplementować?

Kwas foliowy – właściwości

Kwas foliowy pełni szereg istotnych funkcji w organizmie. Jej obecność jest niezbędna, aby zachować zdrowie. Warto pamiętać, że nie tylko kobiety w ciąży powinny suplementować kwas foliowy.

Syntetyczna forma witaminy B9 bierze udział w syntezie i naprawie materiału DNA. Bierze również udział w procesach metabolicznych, co ułatwia odchudzanie. Reguluje również funkcjonowanie i wzrost wszystkich komórek w organizmie.

Kwas foliowy wpływa także na poziom homocysteiny (aminokwas), który odpowiada za stan naszego zdrowia. To również zapewnia ochronę przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz pomaga w koncentracji.

Kwas foliowy – kto narażony jest na jego niedobór?

Kwas foliowy występuje w wielu produktach spożywczych, więc osoby które zawierają je w swojej diecie, nie muszą koniecznie dodatkowo go suplementować. Są jednak pewne wyjątki i sytuacje, które narażają na niedobór kwasu foliowego.

Osoby narażone na niedobór kwasu foliowego:

  • osoby palące papierosy,
  • kobiety w ciąży,
  • kobiety na antykoncepcji hormonalnej,
  • osoby korzystające z solarium,
  • osoby z anemią,
  • noworodki, nastolatki w okresie dojrzewania i osoby starsze.

Kwas foliowy – objawy niedoboru

Niedobór kwasu foliowego może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych. Gdy pojawią się pierwsze jego niedobory, powinniśmy zacząć natychmiastową suplementację. Sygnały świadczące o jego niskim poziomie w organizmie to rozpoczynające się kłopoty z mówieniem, problemy ze wzrokiem, drżenie rąk i nóg, zaburzenia pamięci, bladość twarzy, ból głowy i przebarwienia na paznokciach.

Kwas foliowy – produkty społeczne

Kwas foliowy jest obecny w wielu produktach społecznych. Warto pamiętać, że nie zawsze jedzenie produktów z jego dużym stężeniem starcza. Organizm pobiera z nich jedynie 30-40% całości kwasu w nich zawartego. Powinniśmy więc dodatkowo go suplementować.

Produkty z kwasem foliowym:

  • ciecierzyca,
  • szpinak,
  • sałata,
  • fasola biała,
  • korzeń i natka pietruszki,
  • kurze jaja,
  • brukselka,
  • jarmuż,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • słonecznik,
  • sezam.