Przepis na najlepszą zupę pomidorową - Piekniejsze.pl

Przepis na najlepszą zupę pomidorową

Zupa pomidorowa to danie, która potrafi zachwycić wiele podniebień. Przedstawiamy najlepszy przepis na wykonanie pomidorówki.
Przepis na najlepszą zupę pomidorową
Przepis na najlepszą zupę pomidorową, fot. pixabay.com

Pomidorówka to zdecydowanie królowa wśród zup. Naszym faworytem jest wykonana w taki sposób, aby była niesamowicie aromatyczna oraz kremowa. Przedstawiamy najlepszy przepis na zupę pomidorową, która urzeknie wiele podniebień.

Zobacz tez:

Przepis na najlepszą zupę ogórkową

Przepis na zupę pomidorową

Składniki:

  • 1 kg kurczaka,
  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • kawałek korzenia selera,
  • 1 cebula,
  • 1,5 litra wody,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 listek laurowy,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • 80 g śmietany 30 %,
  • natka pietruszki,
  • makaron.

Zobacz tez:

Rosół – przepis na idealną zupę

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy kurczaka, dwie obrane marchewki, obrany korzeń pietruszki, obraną cebulę i kawałek korzenia selera. Następnie dodajemy dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.

Całość zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Następnie przykrywamy garnek i doprowadzamy zupę do zagotowania. Gdy zupa się zagotuje zmniejszamy moc palnika, aby całość stopniowo dochodziła. Na niewielkiej mocy gotujemy przez kolejne 1,5 godziny.

Zobacz tez:

Przepis na najlepszy barszcz ukraiński

Po tym czasie z zupy zbieramy szumowinę. Z wywaru wyjmujemy całe mięso oraz warzywa. Następnym krokiem jest dodanie do bulionu koncentratu pomidorowego. Nim zupa ponownie się zagotuje dodajemy jeszcze śmietanę 30%. Ponownie całość zagotowujemy, a na sam koniec możemy jeszcze raz doprawić solą i pieprzem do smaku.

W osobnym garnku zagotowujemy ulubiony makaron lub jeśli ktoś woli – ryż. Następnie do misek nakładamy makaron i zalewamy go zupą. Najlepsza kremowa i pełna aromatów pomidorowa – gotowa!