Przepis na najlepszą zupę pomidorową

Pomidorówka to zdecydowanie królowa wśród zup. Naszym faworytem jest wykonana w taki sposób, aby była niesamowicie aromatyczna oraz kremowa. Przedstawiamy najlepszy przepis na zupę pomidorową, która urzeknie wiele podniebień.
Zobacz tez:
Przepis na najlepszą zupę ogórkową
Przepis na zupę pomidorową
Składniki:
- 1 kg kurczaka,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- kawałek korzenia selera,
- 1 cebula,
- 1,5 litra wody,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 listek laurowy,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu.
- 200 g koncentratu pomidorowego,
- 80 g śmietany 30 %,
- natka pietruszki,
- makaron.
Zobacz tez:
Rosół – przepis na idealną zupę
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy kurczaka, dwie obrane marchewki, obrany korzeń pietruszki, obraną cebulę i kawałek korzenia selera. Następnie dodajemy dwa ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki pieprzu.
Całość zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Następnie przykrywamy garnek i doprowadzamy zupę do zagotowania. Gdy zupa się zagotuje zmniejszamy moc palnika, aby całość stopniowo dochodziła. Na niewielkiej mocy gotujemy przez kolejne 1,5 godziny.
Zobacz tez:
Przepis na najlepszy barszcz ukraiński
Po tym czasie z zupy zbieramy szumowinę. Z wywaru wyjmujemy całe mięso oraz warzywa. Następnym krokiem jest dodanie do bulionu koncentratu pomidorowego. Nim zupa ponownie się zagotuje dodajemy jeszcze śmietanę 30%. Ponownie całość zagotowujemy, a na sam koniec możemy jeszcze raz doprawić solą i pieprzem do smaku.
W osobnym garnku zagotowujemy ulubiony makaron lub jeśli ktoś woli – ryż. Następnie do misek nakładamy makaron i zalewamy go zupą. Najlepsza kremowa i pełna aromatów pomidorowa – gotowa!