Czekoladowo-bananowe muffinki. Przepis idealny - Piekniejsze.pl

Czekoladowo-bananowe muffinki. Przepis idealny

Czekoladowo-bananowe muffinki to jeden z pyszniejszych deserów. Dodatkowo banan ma liczne zdrowotne właściwości. Jak je wykonać?
Czekoladowo-bananowe muffinki. Przepis idealny
Czekoladowo-bananowe muffinki. Przepis idealny, fot. pixabay.com

Połączenie czekolady i bananów znane jest od lat i za każdym razem zaskakuje niesamowitym smakiem. To świetny pomysł zwłaszcza wtedy, gdy w domu dojrzeją nam banany. Sam owoc wykazuje wiele właściwości leczniczych. Jak przygotować najlepsze czekoladowo-bananowe muffinki?

Zobacz też:

Muffinki truskawkowe. Przepis z wykorzystaniem sezonowego owocu

Przepis na czekoladowe-bananowe muffinki

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml oleju
  • szczypta cynamonu
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g mlecznej czekolady.

Przygotowanie:

Wszystkie nasze składniki muszą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Na początku do miski wkładamy jajka i ubijamy je z cukrem oraz cukrem waniliowym, a następnie miksujemy na wysokich obrotach do powstania jednolitej i puszystej masy.

Następnie do naszej masy dodajemy szczyptę cynamonu, proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę czekoladę mleczną. Do tego dodajemy mąkę pszenną, po czym wszystko mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników.

W osobnej misce musimy rozgnieść banany za pomocą widelca, następnie wlewamy do nich olej, po czym mieszamy dosłownie kilka sekund do połączenia się składników. Do naszego ciasta dodajemy gotowe banany i mieszamy całość do ponownego połączenia składników.

Nasze mufinki są już prawie gotowe, teraz należy przełożyć ciasto porcjami, do foremek które przygotowaliśmy na nasze mufinki. Oczywiście jeśli chcemy mieć jeszcze bardziej czekoladowe możemy wbić kawałki czekolady do środka, teraz pozostaje wstawić nasze mufinki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na czas około 20-22 minut. Gotowe!