Cudownie rozgrzewająca kawa karmelowa!

Rozmaitych przepisów na rozgrzewające, jesienne kawy – nigdy dość! Jeśli i Ty wyczekujesz na chwilę relaksu z kubkiem kawy w ręku, pokochasz ten przepis!
Zobacz też: Dyniowa kawa z cynamonem
Kawa nie tylko dodaje energii, przyspiesza metabolizm i poprawia koncentrację. Odpowiednio przygotowana może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego deseru! Sprawdź, ten obłędny przepis na kawę karmelową, a nie będziesz już więcej chciała pić innej!
Kawa karmelowa
Składniki
- podwójne espresso
- bita śmietana
- chili – szczypta
- cynamon – szczypta
- domowy karmel
Sos karmelowy składniki
- cukier – 100g
- woda – kilka łyżek
- sól morska – szczypta
- śmietanka kremówka – 7 łyżek
Przygotowanie
Składniki na sos karmelowy przełóż do garnka. Gotuj na bardzo małym ogniu. Po chwili zwiększ ogień i doprowadź składniki do wrzenia. Nie mieszaj! Gdy masa zgęstnieje, ściągnij garnek z palnika.
Zrób podwójne espresso. Dodaj do niego trzy łyżeczki przygotowanego sosu karmelowego, chili i cynamon. Wymieszaj. Wlej kawę do kubka. Na jej wierz nałóż bitą śmietanę.
Na zdrowie!
Zobacz też: Kawa zbożowa – właściwości zdrowotne