Raspberry curd. Krem malinowy idealny do wszelkich słodkości!

Raspberry Curd to krem malinowy na bazie jajek i malin. Jest świetnym elementem do ciast, tart, babeczek, a także naleśników! Przychodzimy z przepisem na jego wykonanie!
Zobacz też: Francuskie śniadanie. Tosty Croque Madame!
Raspberry curd
Składniki
- 300 g świeżych lub mrożonych malin
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 80 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
- szczypta soli
Przygotowanie
Opłucz świeże maliny. Zamrożone – rozmroź. Umieść je w garnku i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy zaczną się rozpadać zdejmij z ognia i przetrzyj je przez sitko, by pozbyć się pestek. Dodaj do malin cukier i podgrzewaj na małym ogniu.
Jajka ubij z dodatkiem szczypty soli. Powoli dodawaj gorące maliny do jajek, cały czas mieszając. Przelej ponownie go garnka i podgrzewaj uzyskany krem na mały ogniu, aż zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia!
Zdejmij z ognia i dodaj schłodzone masło. Wymieszaj. Przelej krem malinowy do słoiczka i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wsadź do lodówki na kilka godzin.
Podawaj jako nadzienie lub polewa z ulubionymi słodkościami!
Smacznego!
Zobacz też: Obłędna fit panna cotta na mleku kokosowym