Raspberry curd. Krem malinowy idealny do wszelkich słodkości! - Piekniejsze.pl

Raspberry curd. Krem malinowy idealny do wszelkich słodkości!

Przepis na raspberry curd.

Raspberry Curd to krem malinowy na bazie jajek i malin. Jest świetnym elementem do ciast, tart, babeczek, a także naleśników! Przychodzimy z przepisem na jego wykonanie!

Zobacz też: Francuskie śniadanie. Tosty Croque Madame!

Raspberry curd

Składniki

  • 300 g świeżych lub mrożonych malin
  • 100 g cukru 
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła (schłodzonego i pokrojonego w kostkę)
  • szczypta soli

Przygotowanie

Opłucz świeże maliny. Zamrożone – rozmroź. Umieść je w garnku i podgrzewaj na średnim ogniu. Gdy zaczną się rozpadać zdejmij z ognia i przetrzyj je przez sitko, by pozbyć się pestek. Dodaj do malin cukier i podgrzewaj na małym ogniu. 

Jajka ubij z dodatkiem szczypty soli. Powoli dodawaj gorące maliny do jajek, cały czas mieszając. Przelej ponownie go garnka i podgrzewaj uzyskany krem na mały ogniu, aż zgęstnieje. Nie doprowadzaj do wrzenia! 

Zdejmij z ognia i dodaj schłodzone masło. Wymieszaj. Przelej krem malinowy do słoiczka i poczekaj, aż ostygnie. Następnie wsadź do lodówki na kilka godzin. 

Podawaj jako nadzienie lub polewa z ulubionymi słodkościami! 

Smacznego! 

Zobacz też: Obłędna fit panna cotta na mleku kokosowym

Na czasie

Brak danych.