Przepyszna faszerowana dynia!

Dynia jest bogata w składniki odżywcze, zawiera mnóstwo witamin, minerałów i błonnika, co przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Można z niej przygotować wiele pysznych potraw oraz przekąsek!
Jeśli do tej pory wykorzystywałaś dynię jedynie do zupy krem, czas na poznanie przepisu na faszerowaną dynię! Jest to nie tylko przepis na oryginalny i pyszny obiad,ale również wyjątkowo syty!
Zobacz też: Dyniowa kawa z cynamonem
Przepis na faszerowaną dynię
Składniki
- średnia dynia – 1 szt
- pieczarki – 250 g
- czerwone papryki – 2 szt
- por – 1 szt
- czerwona cebula – 1 szt
- pomidory w puszce – 1 opakowanie
- parmezan – do smaku
- feta – 1 opakowanie
- gotowana quinoa – 1 szklanka
- pieprz – do smaku
- sól morska – do smaku
- zioła prowansalskie – 2 łyżki
- cynamon – 1 łyżka
Przygotowanie
Wymyj dynię i odkrój jej górną część. Wydrąż środek, usuwając pestki oraz włókna. Wydrążoną część pokrój na małe kawałki. Owiń dynię oraz pokrojone kawałki w folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut.
Zacznij przygotowywać farsz. Duś warzywa do miękkości, dodaj fetę, pomidory w puszce, quinoę. Przypraw.
Wyjmij dynię z piekarnika, wymieszaj wydrążony miąższ wraz z przygotowanym farszem i dodaj je do dyni. Posyp parmezanem i włóż do piekarnika na 35 minut.
Smacznego!
Zobacz też: Jesienna owsianka z jabłkiem i pestkami dyni