Przepis na zupę krem z brokułów

Zupa krem z brokułów to idealne danie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Jak wykonać zupę, aby swym smakiem zachwyciła wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę krem z brokułów.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem ze szparagów
Przepis na zupę krem z brokułów
Składniki:
- 1 duża główka brokułów (ok. 500g),
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 200 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie: gałka muszkatołowa do smaku.
Zobacz też:
Przepis na lodowy koktajl arbuzowo-truskawkowy
Przygotowanie:
Brokuły dokładnie myjemy, suszymy i dzielimy na różyczki. Dużą część łodygi możemy pokroić na mniejsze kawałki – też się przyda. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy, aż staną się szkliste.
Zobacz też:
Dodajemy brokuły do patelni, smażymy przez kilka minut, aż zaczną się delikatnie rumienić. Zalewamy warzywa bulionem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż brokuły będą miękkie.
Zobacz też:
Przepis na faszerowaną paprykę
Po ugotowaniu brokułów, zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera ręcznego.
Dodajemy śmietanę do zupy, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową. Gotujemy zupę jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie podajemy gorącą.