Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym - Piekniejsze.pl

Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym to danie idealna na obiad. Jak je wykonać w domu? Sprawdź najlepszy przepis.
Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym
Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Nie masz pomysłu na szybki i pyszny obiad? Przygotuj domowe żeberka w sosie miodowo-musztardowym, które swym smakiem urzekną wiele podniebień. Sprawdź nasz najlepszy przepis na żeberka!

Zobacz też:

Czekolada z owocami. Prosty przepis

Przepis na żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • szczypta chilli.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku słonego karmelu

Przygotowanie:

Na samym początku rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Żeberka nacieramy solą i pieprzem, następnie umieszczamy je na blasze do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut. Podczas pieczenia żeberek przygotowujemy sos miodowo-musztardowy.

Zobacz też:

Przepis na domowe precle

W małej miseczce mieszamy miód, musztardę, sos sojowy, ocet winny, przeciśnięty czosnek i chilli. Po upieczeniu żeberek, wyjmujemy je z piekarnika i obficie polewamy przygotowanym sosem.

Zobacz też:

Przepis na przepyszny dżem malinowy

Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza i wrzucamy żeberka na kolejne 20-30 minut, co jakiś czas polewając je sosem z blaszki. Gotowe żeberka powinny być złociste i dobrze skarmelizowane.

Zobacz też:

Przepis na idealne brownie

Podajemy gorące, najlepiej z dodatkowym sosem i ulubionymi dodatkami jak np. pieczonymi ziemniakami, surówką czy pieczywem.

Na czasie

Brak danych.