Przepis na włoskie cantuccini z pistacjami - Piekniejsze.pl

Przepis na włoskie cantuccini z pistacjami

Przepis na włoskie ciasteczka!

Jeśli lubisz próbować nowych przepisów, a przy tym jesteś fanką włoskiej kuchni – przygotuj włoskie ciasteczka cantuccini. To tradycyjne ciasteczka z Toskanii, zwane także często “biscotti di Prato”. Dzisiaj przychodzimy z przepisem na nieco bardziej oryginalną wersję, z dodatkiem pistacji!

Zobacz też: Ciasto kokosowo-orzechowe. Idealne na diecie keto!

Obłędne pistacjowe cantuccini

Składniki

  • mąka pszenna – 300g
  • cukier – 200g
  • jajka – 3 szt
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka 
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • obrane, niesolone pistacje – 150g
  • sól – szczypta 

Przygotowanie

W dużej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj.

W innej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. 

Do masy jajecznej stopniowo dodawaj suche składniki cały czas mieszając. Dodaj pistacje i wymieszaj. 

Blat posyp mąką. Przełóż na niego ciasto i uformuj z niego dwa podłużne wałki o szerokości około 5 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odpowiedni odstęp. 

Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po upieczeniu wyciągnij je do ostygnięcia na około 10 minut. 

Po lekkim ostygnięciu, pokrój je nożem na kawałki o grubości około 1-1,5 cm, pod kątem 45 stopni. Pokrojone kawałki, wsadź ponownie do piekarnika i piecz przez około 10 minut. 

Podawaj po ostygnięciu.

Smacznego!

Zobacz też: Włoski klasyk! Spróbuj prostego przepisu na Tortellini alla Panna

Na czasie

Brak danych.