Przepis na włoskie cantuccini z pistacjami

Jeśli lubisz próbować nowych przepisów, a przy tym jesteś fanką włoskiej kuchni – przygotuj włoskie ciasteczka cantuccini. To tradycyjne ciasteczka z Toskanii, zwane także często “biscotti di Prato”. Dzisiaj przychodzimy z przepisem na nieco bardziej oryginalną wersję, z dodatkiem pistacji!
Zobacz też: Ciasto kokosowo-orzechowe. Idealne na diecie keto!
Obłędne pistacjowe cantuccini
Składniki
- mąka pszenna – 300g
- cukier – 200g
- jajka – 3 szt
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka
- starta skórka z 1 cytryny
- obrane, niesolone pistacje – 150g
- sól – szczypta
Przygotowanie
W dużej misce ubij jajka z cukrem. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz skórkę z cytryny. Wymieszaj.
W innej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Do masy jajecznej stopniowo dodawaj suche składniki cały czas mieszając. Dodaj pistacje i wymieszaj.
Blat posyp mąką. Przełóż na niego ciasto i uformuj z niego dwa podłużne wałki o szerokości około 5 cm. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj między nimi odpowiedni odstęp.
Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Po upieczeniu wyciągnij je do ostygnięcia na około 10 minut.
Po lekkim ostygnięciu, pokrój je nożem na kawałki o grubości około 1-1,5 cm, pod kątem 45 stopni. Pokrojone kawałki, wsadź ponownie do piekarnika i piecz przez około 10 minut.
Podawaj po ostygnięciu.
Smacznego!
Zobacz też: Włoski klasyk! Spróbuj prostego przepisu na Tortellini alla Panna