Przepis na wiosenną zupę

Dzisiaj, 21 marca rozpoczęła się astronomiczna wiosna. To idealny czas, aby rozpocząć przygotowywanie warzywnych posiłków, które są proste i szybkie w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis na najlepszą zupę wiosenną.
Zobacz też:
Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!
Przepis na wiosenną zupę
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- 450 g marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 200 g groszku,
- 200 g selera,
- 100 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Na samym początku zagotowujemy bulion, aby był gorący. W międzyczasie marchewki, ziemniaki i seler dokładnie obieramy i kroimy w kosteczkę. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z zielonych warzyw
Na rozgrzany olej wrzucamy ziemniaki i seler. Przez chwilę warzywa podsmażamy. Dodajemy marchewkę i groszek. Całość mieszamy, chwilę podsmażając. Następnie warzywa zalewamy gorącym bulionem.
Zobacz też:
Przepis na zupę ogórkową, jak u babci!
Zupę gotujemy tak długo, aż warzywa będą w pełni miękkie. Następnie doprawiamy całość solą i pieprzem, do smaku. Gdy zupę zdejmiemy z ognia, dodajemy śmietankę i mieszamy. Gotowe, smacznego!
Zobacz też: