Zima - rewolucja na talerzu - Piekniejsze.pl

Zima – rewolucja na talerzu

Zimą nasza aktywność fizyczna wyraźnie maleje, za to znaczne ilości energii są zużywane na utrzymanie stałej ciepłoty ciała. Należy pamiętać, że bardzo ważnym posiłkiem jest śniadanie. Wychodzenie do pracy lub szkoły bez zjedzenia pełnowartościowego śniadania powoduje, że nasza odporność słabnie, a to wiąże się z pojawiającymi się w tym okresie przeziębieniami.

Należy pamiętać, że bardzo ważne jest regularne spożywanie posiłków co 3-4 godziny zapewni nam to utrzymanie energii na stałym poziomie oraz zapobiegnie napadom wilczego głodu, a także niepohamowanej ochoty na słodycze.

W czasie zimy potrzebujemy wszystkich składników odżywczych, aby wzmocnić nasz organizm, rozgrzać, a także dodać energii w te pochmurne, bezsłoneczne dni, ale głowa do góry – nie damy się zimowej chandrze:

1) Witamina C wzmacnia odporność, a znajdziesz ją w takich produktach jak: kiszona kapusta, natka pietruszki, czerwona papryka, cebula, owoc dzikiej róży, owoce cytrusowe.

2) Jogurty, kefiry, maślanki czyli probiotyki zawierające żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej. Probiotyki są to specjalnie wyselekcjonowane szczepy bakterii, a czasem innych drobnoustrojów, które w dużej mierze potrafią bezpiecznie pokonać wszelkie przeszkody na drodze do jelita grubego, a następnie osiedlić się na jego ściankach i skutecznie namnożyć. Są one szczególnie pomocne po antybiotykowych kuracjach, gdyż wydajnie odbudowują wyniszczoną mikroflorę bakteryjną. Do produktów probiotycznych stosuje się najczęściej szczepy bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus, a także podobne im bifidobakterie (rodzaj Bifidobacterium). Bakterie zawarte w probiotycznych produktach wykazują wiele korzystnych dla naszego zdrowia działań. Przede wszystkim, porastając szczelnie ścianki jelita zapobiegają rozwojowi chorobotwórczych drożdży i bakterii.

3) Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT z rodziny omega 3 (znajdziemy je w tłustych rybach morskich – łosoś, tuńczyk, dorsz, makrela oraz olejach: rzepakowym, sojowym) i omega 6 (olej słonecznikowy, z pestek winogron). Zafundujmy sobie częściej na obiad rybę, a surówki przyrządzajmy na bazie oleju lub oliwy z oliwek.

4) Miód to produkt bardzo wartościowy i ma właściwości lecznicze działa antybakteryjnie, regenerująco oraz wzmaga odporność (miód gryczany, spadziowy), Należy pamiętać, aby spożywać go w postaci czystej lub z pieczywem (podgrzewanie miodu w temperaturze powyżej 50oC niszczy jego właściwości).

Unikaj ciężkostrawnych dań (smażone mięsa, zupy zaprawiane śmietaną, tłuste sosy). Takie posiłki obciążają żołądek, powodując senność, brak energii. Dlatego wzbogać swój dotychczasowy jadłospis w produkty zawierające pełnowartościowe białko np. chude mięso, ryby. Aby poprawić sobie nastrój nie sięgaj po słodycze. Składnikiem, który pozytywnie wpływa na nasz nastrój jest magnez, znajdziemy go w kakao, płatkach zbożowych, orzechach czy bananach.

Jak do tej pory się odżywiasz? Może nie zaszkodzą, a wręcz pomogą niewielkie modyfikacje w dotychczasowym sposobie odżywiania ? zacznij dzień od śniadania, staraj się spożywać posiłki regularnie i ciesz się zdrowiem oraz zarażaj optymizmem swoich najbliższych. Nie daj się zimie!

źródło zmiensienazdrowie.pl