Przepis na trufle czekoladowe

Masz dużo gorzkiej czekolady i nie wiesz co zrobić? Przygotuj trufle czekoladowe, które są bardzo proste oraz szybkie w przygotowaniu. Sprawdź nasz najlepszy oraz sprawdzony przepis na trufle czekoladowe.
Zobacz też:
Przepis na idealną kawę mrożoną
Przepis na trufle czekoladowe
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady,
- 120ml śmietanki 30% lub 36%,
- 2 łyżki masła,
- 1-2 łyżki koniaku lub innego ulubionego alkoholu,
- kakao w proszku do obtoczenia.
Zobacz też:
4 proste przepisy na owocowe napoje chłodzące
Przygotowanie:
Na samym początku łamiemy czekoladę na małe kawałki i wkładamy je do miski. W małym garnku podgrzewamy śmietankę na małym ogniu, ale nie doprowadzamy jej do wrzenia. Kiedy śmietanka jest gorąca, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy czekoladę.
Zobacz też:
Przepis na naturalną maskę do włosów z miodem i awokado
Pozostawiamy ją na 1-2 minuty, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy masło i alkohol, a następnie mieszamy, aż wszystko się połączy. Przenosimy mieszaninę do innego naczynia i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, lub do momentu stwardnienia.
Zobacz też:
Kiedy czekolada jest twarda, używamy łyżeczki, aby wykrawać małe porcje, a następnie formujemy je w kształt kulki. Obtaczamy każdą kulkę w kakao w proszku. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce do momentu podania.