Przepis na tatar z wołowiny

Przepis na tatar z wołowiny
Składniki:
- 200-300g świeżej wołowiny,
- 1 mała cebula,
- 1 ogórek konserwowy,
- 2 żółtka jaj,
- magi i musztarda,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- marynowane grzyby,
- dodatkowo: pieczywo, masło lub pesto.
Zobacz też:
[PRZEPISY] 3 proste pomysły na letnią kolację
Przygotowanie:
Na samym początku wołowinę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie bardzo drobno siekamy nożem. Nie używamy maszynki do mięsa, ponieważ zamiast drobnej konsystencji, uzyskamy masę. Po pokrojeniu mięso wrzucamy do miski.
Zobacz też:
Cebulę obieramy, myjemy i siekamy bardzo drobno, następnie dodajemy do miski z mięsem. Ogórek konserwowy również siekamy bardzo drobno i dodajemy do miski. Marynowane grzyby również drobno siekamy i dodajemy do miski.
Zobacz też:
Po chwili do miski dodajemy również żółtka. Całość doprawiamy solą, pieprzem, musztardą, gorczycą i magii. Wszystko dokładnie mieszamy. Tatar podajemy na talerzu, najlepiej z pieczywem i masłem.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku lawendy
Warto pamiętać, aby używać tylko świeżej i wysokiej jakości wołowiny oraz żeby mięso było dobrze schłodzone przed przygotowaniem. Tatar z wołowiny jest potrawą surową, więc zawsze upewniamy się co do jego jakości i świeżości, aby unikać problemów zdrowotnych.