Przepis na tatar z łososia

Przepis na tatar z łososia
Składniki:
- 200-300g świeżego łososia (bez skóry i ości),
- 1 mała cebula lub 2-3 szalotki,
- 1 łyżeczka startego imbiru,
- sok z 1 cytryny,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron,
- świeża kolendra lub szczypiorek – drobno posiekane,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka musztardy.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku mięso z łososia dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie bardzo drobno siekamy nożem. Po pokrojeniu łosoś wrzucamy do miski.
Zobacz też:
Cebulę lub szalotki obieramy, myjemy i siekamy bardzo drobno, następnie dodajemy do miski z łososiem. Dodajemy starty imbir oraz sok z cytryny do miski. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek, magii, musztardą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Zobacz też:
Tatar podajemy na talerzu, posypany świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. Możesz też podać go z chrupiącym pieczywem lub tostami.
Zobacz też:
Przepis na aromatyczny chlebek ziołowy
Pamiętaj, aby używać tylko świeżego i wysokiej jakości łososia. Ze względu na surową formę potrawy, zaleca się wybór łososia z pewnego źródła, najlepiej pasteryzowanego lub mrożonego w celu eliminacji potencjalnych patogenów.