Przepis na tartę z kurczakiem

Tarta z kurczakiem to danie idealne na wyjątkowo szybki i prosty obiad. Jak wykonać danie, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zachwycającą tartę z kurczakiem.
Zobacz też:
Przepis na naleśniki z farszem szpinakowym
Przepis na tartę z kurczakiem
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 2-3 łyżki zimnej wody.
- 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę,
- 1 cebula, posiekana,
- 2 ząbki czosnku, posiekane,
- 200 ml śmietany 30% lub 18% do gotowania,
- 150 g startego sera (np. cheddar, gouda),
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- sól, pieprz, inne przyprawy według gustu (np. papryka słodka, oregano),
- świeża bazylia lub pietruszka do dekoracji.
Zobacz też:
Przepis na ryż z cynamonem i jabłkami
Przygotowanie:
Na samym początku w miseczce mieszamy mąkę oraz sól. Dodajemy zimne masło i rozcieramy je palcami, aż powstanie konsystencja grubych okruszków. Dodajemy jajko i mieszamy, aż ciasto zacznie się łączyć. Dodajemy zimną wodę, aby ułatwić formowanie ciasta.
Zobacz też:
Prosty przepis na pyszną szarlotkę na ciepło!
Formujemy ciasto w płaski dysk, owijamy całość folią spożywczą i odkładamy je do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozgrzewamy olej na patelni i szklimy na nim posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy g solą, pieprzem i innymi przyprawami.
Zobacz też:
Smażymy całość, aż kurczak będzie gotowy. W misce mieszamy śmietanę, jajko i połowę startego sera. Dodajemy usmażonego kurczaka i całość porządnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Zobacz też:
Prosty przepis na pyszne zimowe babeczki!
Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 5 mm i wykładamy nim formę do tarty. Na cieście rozkładamy równomiernie nadzienie. Posypujemy wierzch resztą sera. Pieczemy tak około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
Zobacz też:
Idealna sałatka śledziowa. Prosty przepis!
Przed podaniem dekorujemy całość świeżą bazylią lub pietruszką. Podajemy na ciepło jako główne danie. Smacznego!