Przepis na świąteczny grzaniec

Zimowa i świąteczna pora jest idealna na przygotowywanie grzańca. Napój jest pełen aromatów i świetnie potrafi rozgrzać zmarznięty organizm. Jak przygotować grzane wino? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na świąteczny grzaniec
Składniki:
- 1 litr czerwonego wina,
- 2 łyżki miodu,
- kawałek kory cynamonu,
- goździki,
- gwiazdka anyżu,
- 5 plasterków pomarańczy.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Grzaniec to napój, który z pewnością kojarzy się ze świętami i zimą. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego rozgrzewająca moc pomaga przetrwać nawet największe mrozy.
Zobacz też:
Na samym początku do garnka wlewamy litr czerwonego wina. Stopniowo je podgrzewamy. Gdy wino będzie ciepłe dodajemy do niego miód, korę cynamonu, goździki i gwiazdkę anyżu. Dalej podgrzewamy napój.
W międzyczasie pomarańcze kroimy w plastry, w które wbijamy goździki. Gdy napar zaczyna parować wkładamy do niego plastry pomarańczy. Gdy napój zdejmiemy z kuchenki, przelewamy go do szklanek. Gotowe – możemy cieszyć się pysznym smakiem grzanego wina!