Przepis na sos mango curry

Mango curry to popularny sos z kuchni indyjskiej, który potrafi zachwycić wiele podniebień. Jest dodatkowo bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Jak wykonać danie samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Przepis na sos mango curry
Składniki:
- 1 duże dojrzałe mango,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka imbiru,
- 1 łyżka nasion kminku,
- 1 łyżeczka kolendry w proszku,
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
- 1 łyżeczka papryki,
- 1 łyżka garam masala,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- sól do smaku,
- świeża kolendra.
Zobacz też:
Przepis na shoty z imbirem i kurkumą
Przygotowanie:
Na samym początku w dużym rondlu podgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż stanie się lekko zarumieniona (około 5 minut). Następnie dodajemy do rondla przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Całość gotujemy przez kolejną minutę.
Zobacz też:
W miseczce mieszamy nasiona kminu, sproszkowaną kolendrę, kurkumę, paprykę i garam masala i dodajemy do rondelka, gotujemy przez kolejną minutę. Całość mieszamy z pokrojonym w kosteczkę mango.
Zobacz też:
Po 5 minutach wlewamy puszkę mleka kokosowego, całość dokładnie mieszamy, aby połączyć składniki i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Zmniejszamy ogień i pozwalamy curry gotować się przez 10-15 minut. Mango będzie miękkie, a sos lekko gęsty. Całość gotowa, smacznego!