Przepis na sos mango curry - Piekniejsze.pl

Przepis na sos mango curry

Mango curry to popularny sos z kuchni indyjskiej, który potrafi zachwycić wiele podniebień. Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Przepis na sos mango curry
Przepis na sos mango curry, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Mango curry to popularny sos z kuchni indyjskiej, który potrafi zachwycić wiele podniebień. Jest dodatkowo bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Jak wykonać danie samodzielnie w domu? Sprawdź nasz najlepszy przepis!

Zobacz też:

Przepis na idealny bigos

Przepis na sos mango curry

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe mango,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka imbiru,
  • 1 łyżka nasion kminku,
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku,
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki,
  • 1 łyżka garam masala,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • sól do smaku,
  • świeża kolendra.

Zobacz też:

Przepis na shoty z imbirem i kurkumą

Przygotowanie:

Na samym początku w dużym rondlu podgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż stanie się lekko zarumieniona (około 5 minut). Następnie dodajemy do rondla przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Całość gotujemy przez kolejną minutę.

Zobacz też:

Przepis na domową nutellę

W miseczce mieszamy nasiona kminu, sproszkowaną kolendrę, kurkumę, paprykę i garam masala i dodajemy do rondelka, gotujemy przez kolejną minutę. Całość mieszamy z pokrojonym w kosteczkę mango.

Zobacz też:

Przepis na kapuśniak

Po 5 minutach wlewamy puszkę mleka kokosowego, całość dokładnie mieszamy, aby połączyć składniki i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Zmniejszamy ogień i pozwalamy curry gotować się przez 10-15 minut. Mango będzie miękkie, a sos lekko gęsty. Całość gotowa, smacznego!

Na czasie

Brak danych.