Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego - Piekniejsze.pl

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Już niedługo wybierzemy się na sylwestrowe imprezy. Przedstawiamy przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego, które będą idealną przekąską na magiczny wieczór.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Już niedługo będziemy żegnać Stary Rok podczas Sylwestrowych imprez. Na magiczny wieczór zakrapiany alkoholem świetnie sprawdzą się łatwe w przygotowaniu przekąski. Przedstawiamy przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego.

Zobacz też:

Przepis na zapiekanki a la pizza

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego.
  • 250 g mrożonego szpinaku,
  • 1 jajko,
  • 100 g sera sałatkowego typu feta,
  • 100 g tartego sera mozzarella,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki suszonego czosnku, szczypta chili.

Zobacz też:

Przepis na tartę kajmakowo-orzechową

Przygotowanie:

Na samym początku rozmrażamy szpinak. Gdy będzie rozmrożony porządnie odciskamy go z wody. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy funkcję na pieczenie góra-dół.

Zobacz też:

Przepis na kluski z makiem

Kolejnym krokiem jest rozłożenie ciasta francuskiego i delikatne jego rozwałkowanie. W miseczce dokładnie rozbijamy jajko. Następnie za pomocą pędzla smarujemy nim ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy poszarpany ser feta.

Zobacz też:

Przepis na wigilijny kompot z suszu

Następnie na ser feta wykładamy mozzarellę i posiekany szczypiorek. Ostatnim krokiem jest wyłożenie na wierzch ciasta francuskiego szpinaku. Następnie doprawiamy całość solą, pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym czosnkiem i chilli.

Zobacz też:

Przepisy na drinki bezalkoholowe

Następnie zawijamy całość w roladę od dłuższego boku. Za pomocą noża tniemy ją na około 20 kawałków. Następnie każdy z nich wykładamy na blachę, która wyłożona jest papierem do pieczenia. Po wstawieniu do piekarnika, całość pieczemy 30 minut. Gotowe!