Obłędny makaron z cukinią i serkiem ricotta

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Oto przepis na wyjątkowo kremowy makaron z cukinią i ricottą!
Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Makaron w obłędnym sosie ziołowym
Obłędny makaron z cukinią i serkiem ricotta
Składniki (2 porcje)
- 200 g makaronu (np. spaghetti, tagliatelle lub penne)
- 1 średnia cukinia
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ricotty
- 50 ml śmietanki 30%
- 30 g startego parmezanu lub grana padano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- szczypta płatków chili
- świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
Ugotuj makaron al dente. Pokrój cukinię w półplasterki, cebulę w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek i smaż razem przez 1 minutę. Dodaj cukinię i smaż około 5 minut.
Dodaj ricottę i śmietankę, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i płatkami chili.
Wrzuć ugotowany makaron na patelnię, dodaj trochę wody z gotowania i dokładnie wymieszaj. Dorzuć starty parmezan i wymieszaj ponownie.
Przed podaniem udekoruj bazylią lub natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz też: Szybki obiad na duży głód! Amerykański mac & cheese