Przepis na shoty z imbirem i kurkumą
Każda pora roku może wywołać przeziębienie lub osłabienie organizmu. Warto suplementować więc shoty z imbiru i kurkumy, aby podnosić odporność organizmu. Sprawdź przepis oraz właściwości poszczególnych składników.
Przepis na shoty z imbirem i kurkumą
Składniki:
- 500 ml wody,
- 2 cytryny,
- 2 pomarańcze,
- 1 korzeń imbiru,
- 2 korzenie kurkumy,
- 2 łyżki miodu.
Zobacz też:
Syrop z cebuli. Skuteczna walka z przeziębieniem
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy blender. Do niego wlewamy 500 ml zimnej wody. Następnie cytrynę i pomarańcze dokładnie myjemy pod zimną wodą. Obieramy owoce ze skórki i kroimy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do wody znajdującej się w blenderze.
Korzeń imbiru wraz z korzenie kurkumy również obieramy ze skórki, a następnie siekamy je na drobną kostkę. To również dorzucamy do naszego blendera. Do całości dodajemy dwie solidne łyżki miodu.
Całość dokładnie miksujemy w blenderze, a następnie napój musimy przecedzić za pomocą sitka. Nasze zdrowe shoty z imbirem i kurkumą są gotowe. Smacznego!
Właściwości miodu
Miód również sprawdza się idealnie w przypadku przeziębień, ponieważ działa antybakteryjnie oraz wzmacnia siły organizmu. Dodatkowo ma działanie niszczące toksyny, co bardzo przyśpiesza leczenie chorób.
Zobacz też:
Kosmetyki, które znajdziesz w kuchni. Pielęgnacja domowymi sposobami – miód
Właściwości cytryny i pomarańczy
Cytryny i pomarańcze są bogate w witaminy. Najważniejsza jest jednak wysoka ilość witaminy C w obu owocach, ponieważ działa ona przeciwbakteryjnie, podnosi odporność oraz niweluje objawy przeziębienia.
Zobacz też:
Kiszonki jak u babci. Przepis na kiszone cytryny
Właściwości imbiru
Imbir świetnie działa w przypadku przeziębień. Regularnie stosowany może im zapobiec, a gdy jesteśmy chorzy przyśpieszy powrót do zdrowia. Wszystko dzięki jego właściwościom rozgrzewającym, zwiększającym potliwość, przeciwgorączkowym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Dodatkowo ma działanie wykrztuśnie i rozrzedzające wydzielinę w drogach oddechowych.
Zobacz też:
Właściwości kurkumy
Obecność kurkuminoidów sprawia, że przyprawa wykazuje właściwości: przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Kurkuma złagodzi i przyśpieszy wyleczenie zapalenia jelita, zwalczy niestrawności i będzie świetnie zmniejszała ryzyko wystąpienia nowotworów układu pokarmowego.
Zobacz też:
Kurkuma, czy jest to magiczna przyprawa? Właściwości zdrowotne