Przepis na sernik na zimno

Sernik na zimno to idealnie pyszny deser, który dodatkowo jest prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Jak wykonać danie samodzielnie, aby urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na sernik na zimno
Składniki:
- 1 kg serka homogenizowanego naturalnego,
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 opakowanie herbatników,
- 1/2 szklanki gorącej wody,
- 2 opakowania żelatyny,
- 1/2 szklanki soku z cytryny,
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny).
Zobacz też:
Przepis na wegetariańskie klopsy w sosie śmietanowo-koperkowym
Przygotowanie:
Na samym początku rozdrabniamy herbatniki na małe kawałki. Następnie rozpuszczamy masło w rondelku i mieszamy je z herbatnikami. Przygotowaną masą wykładamy dno formy do sernika i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Zobacz też:
Przepis na słodkie pierogi z jagodami
W misce mieszamy serek homogenizowany naturalny, serek homogenizowany waniliowy, cukier puder i cukier waniliowy. Dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i dodajemy do masy serowej.
Zobacz też:
Przekładamy przygotowaną masę do formy na herbatnikach i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie sernik można wyjąć z formy i udekorować owocami. Nasz pyszny deser gotowy!