Domowa nutella pistacjowa! Wystarczą 4 składniki
Nutella pistacjowa to wszechstronny krem, który świetnie sprawdzi się w wielu zastosowaniach. Jest idealna do naleśników, gofrów, precli czy kanapek.
Dziś przychodzimy z przepisem na domową nutellę pistacjową, do wykonania której potrzebujesz zaledwie czterech składników!
Zobacz też: Domowy bowl z łososiem w sosie sezamowym
Domowa nutella pistacjowa
Składniki
- 200 g pistacji (najlepiej niesolonych i łuskanych)
- 100 g białej czekolady
- 2-3 łyżki mleka
- 1-2 łyżki miodu
Przygotowanie
Obierz pistacje i podpraż przez kilka minut na patelni. Zblenduj je do powstania proszku. Blenduj cały czas aż powstanie pasta (cierpliwości!).
Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodaj do pistacjowej pasty i wymieszaj lub zblenduj. Dodaj mleko oraz miód. Wymieszaj.
Tak przygotowaną nutellę przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce maksymalnie do 2 tygodni.
Smacznego!
Zobacz też: Przepis na włoskie cantuccini z pistacjami