Domowa nutella pistacjowa! Wystarczą 4 składniki - Piekniejsze.pl

Domowa nutella pistacjowa! Wystarczą 4 składniki

Obłędna nutella pistacjowa.

Nutella pistacjowa to wszechstronny krem, który świetnie sprawdzi się w wielu zastosowaniach. Jest idealna do naleśników, gofrów, precli czy kanapek.

Dziś przychodzimy z przepisem na domową nutellę pistacjową, do wykonania której potrzebujesz zaledwie czterech składników!

Zobacz też: Domowy bowl z łososiem w sosie sezamowym

Domowa nutella pistacjowa

Składniki

  1. 200 g pistacji (najlepiej niesolonych i łuskanych)
  2. 100 g białej czekolady
  3. 2-3 łyżki mleka
  4. 1-2 łyżki miodu 

Przygotowanie

Obierz pistacje i podpraż przez kilka minut na patelni. Zblenduj je do powstania proszku. Blenduj cały czas aż powstanie pasta (cierpliwości!).

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodaj do pistacjowej pasty i wymieszaj lub zblenduj. Dodaj mleko oraz miód. Wymieszaj. 

Tak przygotowaną nutellę przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce maksymalnie do 2 tygodni. 

Smacznego!

Zobacz też: Przepis na włoskie cantuccini z pistacjami