Sałatka z pieczonym burakiem, kozim serem i orzechami! Jak ją przyrządzić? - Piekniejsze.pl

Sałatka z pieczonym burakiem, kozim serem i orzechami! Jak ją przyrządzić?

Połączenie słodyczy pieczonych buraków, kremowego koziego sera i chrupiących orzechów, sprawia, że jest to idealna propozycja na obiad.
Sałatka z pieczonym burakiem, kozim serem i orzechami! Jak ją przyrządzić?, fot. canva.com
Sałatka z pieczonym burakiem, kozim serem i orzechami! Jak ją przyrządzić?, fot. canva.com

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 150 g koziego sera (może być w roladzie)
  • 70 g mieszanki ulubionych sałat (np. rukola, szpinak, baby kale)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny

Przeczytaj także: Przepis na sernik a’la Kinder Country

Krok po kroku

  1. Pieczenie buraków: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Buraki umyj, osusz, owiń indywidualnie w folię aluminiową i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę, aż staną się miękkie. Po upieczeniu pozwól im ostygnąć, a następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie dressingu: W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Komponowanie sałatki: Na dużym talerzu rozłóż mieszankę sałat. Na sałatach ułóż równomiernie pokrojone buraki.
  4. Dodanie sera i orzechów: Na burakach rozsyp kawałki koziego sera i posiekane orzechy włoskie.
  5. Dressing: Całość skrop przygotowanym wcześniej dressingiem.
  6. Podawanie: Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej kiedy buraki są jeszcze lekko ciepłe.

Przeczytaj także: Idealna sałatka śledziowa. Prosty przepis!

Ta sałatka z pieczonym burakiem, kozim serem i orzechami włoskimi jest nie tylko smaczna, ale też bardzo dekoracyjna. Doskonale sprawdzi się jako samodzielne danie lub wykwintny dodatek do głównego posiłku. Smacznego!