5 pysznych obiadów z użyciem dyni
Dynia jest idealnym źródłem białka, wapnia, kwasu foliowego, cynku, potasu, selenu i błonnika. Co można z niej przyrządzić?
Jesienna zupa krem z dyni
Tą zupę przygotujesz w zaledwie 30 minut. Składniki na porcję dla 4 osób. Poziom łatwy.
Składniki
- Dynia (1 kg)
- Rosół z kury (1 szt.)
- Mleko kokosowe (200ml)
- Cebula (1 szt.)
- Ząbek czosnku (1 szt.)
- Kawałek imbiru – 5cm
- Cukier brązowy (1 łyżka)
- Pestki dyni (50 gr)
- Olej rzepakowy (1 łyżka)
Krok po kroku
- Obierz i pokrój dynię w kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przysmaż cebulę i czosnek na oleju.
- Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż razem przez ok. 5 min. Dodaj 1 litr wody i kostki bulionowe. Całość gotuj do miękkości – ok. 10 min.
- Weź mikser i zmiksuj na gładko zupę. Dolej mleko kokosowe i zagotuj jeszcze raz. Dosyp pestki dyni. Gotowe!
Zobacz też: Przepis na makaron z dynią
Wegetariańskie leczo z dyni i tofu
To danie przygotujesz w 30 min. Składniki na porcję dla 4 osób. Poziom łatwy.
Składniki
- Mała dynia (250 gramów)
- Czerwona cebula (1 szt.)
- Pomidory (2 szt.)
- Mała cukinia (1 szt.)
- Żólta papryka (1 szt.)
- Ząbek czosnku (1 szt.)
- Tofu (250 gramów)
- Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- Zimna woda (300 ml)
- Opakowanie spaghetii
- Świeża natka kolendry (1 pęczek)
- Fasola konserwowa (400 gramów)
- Strąk świeżej zielonej papryczki chilli (1 szt.)
Krok po kroku
- Obierz dynię. Pokrój w kostkę razem z pomidorami, czerwoną cebulą, papryką i cukinią. Wielkość kostki ok 0,5cm.
- Posiekaj drobno czosnek, chilli i natkę kolendry.
- Przepłucz pod zimną wodą fasolę z puszki. Rozdrobnij tofu lub pokrój je na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chilli. Dodaj tofu. Smaż razem, aż czosnek zrobi się złocisty, a tofu się zarumieni. Wtedy dodaj resztę warzyw. i smaż razem przez 2-3 min.
- Na patelnię wylej 300ml wody wymieszanej razem ze spaghetti Bolonese. Mieszaj i gotuj przez 5 min. Posyp natką kolendry.
Zobacz też: Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte
Makaron z dynią, kurczakiem i serem feta
To danie zajmie Ci ok. 45 minut. Składniki dla 4 osób. Poziom łatwy.
Składniki
- Pierś z kurczaka (500 gramów)
- Sos pieczeniowy jasny (1 opakowanie)
- Makaron fusilli (400 gramów)
- Woda (300 ml)
- Olej (20 ml)
- Dynia (400 gramów)
- Cebula (1 szt.)
- Ser feta (250 gramów)
- Śmietanka (100 ml)
Krok po kroku
- Ugotuj makaron we wrzątku, aż będzie al dente.
- Pokrój mięso drobno, dynię w kostkę, a cebulę posiekaj.
- Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż mięso, dynię i cebulę.
- Poczekaj aż wszystko się zarumieni. Dodaj wodę, śmietanę i sos pieczeniowy. Gotuj przez 5 min. Sos powinien zgęstnieć, a dynia powinna się lekko rozpadać.
- Dodaj makaron i gotuj przez kilka minut.
- Gotowe danie posyp serem feta i zapiecz w piekarniku przez kilka minut.
Zobacz też: Przepis na paluszki rybne
Zapiekany łosoś polany kremowym dyniowym sosem
Danie do przygotowania w ok. 30 min. Składki na porcję dla 4 osób. Poziom łatwy.
Składniki
- Filet z łososia bez skóry (400 gramów)
- Cebula pokrojona w kostkę (1 szt.)
- Papryka czerwona lub żółta (1 szt.)
- Sos dyniowy (1 opakowanie)
- Ciecierzyca z puszki (200 gramów)
- Batat (1 szt.)
- Śmietana 12% (200 ml)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Cytryna (1 szt.)
- Ciasto francuskie (200 gramów)
- Jajko (1 szt.)
Krok po kroku
- Wyciśnij sok z połówki cytryny, otrzyj ją ze skórki.
- Podsmaż cebulę na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodaj bataty i paprykę, gdy się zarumieni. Podsmaż chwilę, dodaj łososia i ciecierzycę.
- W misce rozmieszaj sos dyniowy wraz ze śmietaną 12% i wodą. Wlej na patelnię. Dodaj przygotowany sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszaj i gotuj wszystko razem 1-2 min.
- Z ciasta francuskiego wykrój płaty. Powinny mieć średnicę większą o 1 cm od naczynia, w jakim zamierzasz podać danie. Posmaruj jajkiem i przyklej na wierzch naczynia, w którym znajduje się gotowa potrawa.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Zobacz też: Przepis na aksamitny krem z dynii
Bezglutenowe kotlety mielone z dynią
Tą potrawę przyrządzisz w ok. 30 minut. Składniki na porcję dla 5 osób. Poziom łatwy.
Składniki
- Mielone mięso z indyka (400 gramów)
- Pure z dyni (100 gramów)
- Świeża posiekana kolendra (4 łyżki)
- Posiekana natka pietruszki (2 łyżki)
- Starty ząbek czosnku (1 szt.)
- Przyprawa pikantna grubo mielona
- Przyprawa orientalna grubo mielona do drobiu
- Pieprz czarny
- Płatki kukurydziane (200 gramów)
- Olej roślinny do podsmażenia (50 ml)
Krok po kroku
- Posiekaj drobno kolendrę i natkę. Bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce czosnek.
- Wymieszaj z mięsem i puree z dyni. Dodaj przyprawy i wymieszaj.Dodaj pieprzu i soli do smaku.
- Pokrusz płatki kukurydziane. Uformuj kotlety i obtocz w płatkach.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z każdej strony przez kilka minut.
Zobacz też: <strong>Przepis na łososia w cieście francuskim, szpinakiem i serkiem ricotta</strong>