5 pysznych obiadów z użyciem dyni - Piekniejsze.pl

5 pysznych obiadów z użyciem dyni

Dynia jest idealnym źródłem białka, wapnia, kwasu foliowego, cynku, potasu, selenu i błonnika. Co można z niej przyrządzić?

Jesienna zupa krem z dyni

Tą zupę przygotujesz w zaledwie 30 minut. Składniki na porcję dla 4 osób. Poziom łatwy.

Składniki

  • Dynia (1 kg)
  • Rosół z kury (1 szt.)
  • Mleko kokosowe (200ml)
  • Cebula (1 szt.)
  • Ząbek czosnku (1 szt.)
  • Kawałek imbiru – 5cm
  • Cukier brązowy (1 łyżka)
  • Pestki dyni (50 gr)
  • Olej rzepakowy (1 łyżka)

Krok po kroku

  1. Obierz i pokrój dynię w kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek. Obierz i zetrzyj na tarce imbir. Przysmaż cebulę i czosnek na oleju.
  2. Dodaj dynię, imbir i cukier. Smaż razem przez ok. 5 min. Dodaj 1 litr wody i kostki bulionowe. Całość gotuj do miękkości – ok. 10 min.
  3. Weź mikser i zmiksuj na gładko zupę. Dolej mleko kokosowe i zagotuj jeszcze raz. Dosyp pestki dyni. Gotowe!

Zobacz też: Przepis na makaron z dynią

Wegetariańskie leczo z dyni i tofu

To danie przygotujesz w 30 min. Składniki na porcję dla 4 osób. Poziom łatwy.

Składniki

  • Mała dynia (250 gramów)
  • Czerwona cebula (1 szt.)
  • Pomidory (2 szt.)
  • Mała cukinia (1 szt.)
  • Żólta papryka (1 szt.)
  • Ząbek czosnku (1 szt.)
  • Tofu (250 gramów)
  • Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • Zimna woda (300 ml)
  • Opakowanie spaghetii
  • Świeża natka kolendry (1 pęczek)
  • Fasola konserwowa (400 gramów)
  • Strąk świeżej zielonej papryczki chilli (1 szt.)

Krok po kroku

  1. Obierz dynię. Pokrój w kostkę razem z pomidorami, czerwoną cebulą, papryką i cukinią. Wielkość kostki ok 0,5cm.
  2. Posiekaj drobno czosnek, chilli i natkę kolendry.
  3. Przepłucz pod zimną wodą fasolę z puszki. Rozdrobnij tofu lub pokrój je na mniejsze kawałki.
  4. Na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek i chilli. Dodaj tofu. Smaż razem, aż czosnek zrobi się złocisty, a tofu się zarumieni. Wtedy dodaj resztę warzyw. i smaż razem przez 2-3 min.
  5. Na patelnię wylej 300ml wody wymieszanej razem ze spaghetti Bolonese. Mieszaj i gotuj przez 5 min. Posyp natką kolendry.

Zobacz też: Przepis na kawę w stylu pumpkin spice latte

Makaron z dynią, kurczakiem i serem feta

To danie zajmie Ci ok. 45 minut. Składniki dla 4 osób. Poziom łatwy.

Składniki

  • Pierś z kurczaka (500 gramów)
  • Sos pieczeniowy jasny (1 opakowanie)
  • Makaron fusilli (400 gramów)
  • Woda (300 ml)
  • Olej (20 ml)
  • Dynia (400 gramów)
  • Cebula (1 szt.)
  • Ser feta (250 gramów)
  • Śmietanka (100 ml)

Krok po kroku

  1. Ugotuj makaron we wrzątku, aż będzie al dente.
  2. Pokrój mięso drobno, dynię w kostkę, a cebulę posiekaj.
  3. Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż mięso, dynię i cebulę.
  4. Poczekaj aż wszystko się zarumieni. Dodaj wodę, śmietanę i sos pieczeniowy. Gotuj przez 5 min. Sos powinien zgęstnieć, a dynia powinna się lekko rozpadać.
  5. Dodaj makaron i gotuj przez kilka minut.
  6. Gotowe danie posyp serem feta i zapiecz w piekarniku przez kilka minut.

Zobacz też: Przepis na paluszki rybne

Zapiekany łosoś polany kremowym dyniowym sosem

Danie do przygotowania w ok. 30 min. Składki na porcję dla 4 osób. Poziom łatwy.

Składniki

  • Filet z łososia bez skóry (400 gramów)
  • Cebula pokrojona w kostkę (1 szt.)
  • Papryka czerwona lub żółta (1 szt.)
  • Sos dyniowy (1 opakowanie)
  • Ciecierzyca z puszki (200 gramów)
  • Batat (1 szt.)
  • Śmietana 12% (200 ml)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Cytryna (1 szt.)
  • Ciasto francuskie (200 gramów)
  • Jajko (1 szt.)

Krok po kroku

  1. Wyciśnij sok z połówki cytryny, otrzyj ją ze skórki.
  2. Podsmaż cebulę na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodaj bataty i paprykę, gdy się zarumieni. Podsmaż chwilę, dodaj łososia i ciecierzycę.
  3. W misce rozmieszaj sos dyniowy wraz ze śmietaną 12% i wodą. Wlej na patelnię. Dodaj przygotowany sok z cytryny i startą skórkę. Wymieszaj i gotuj wszystko razem 1-2 min.
  4. Z ciasta francuskiego wykrój płaty. Powinny mieć średnicę większą o 1 cm od naczynia, w jakim zamierzasz podać danie. Posmaruj jajkiem i przyklej na wierzch naczynia, w którym znajduje się gotowa potrawa.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Zobacz też: Przepis na aksamitny krem z dynii

Bezglutenowe kotlety mielone z dynią

Tą potrawę przyrządzisz w ok. 30 minut. Składniki na porcję dla 5 osób. Poziom łatwy.

Składniki

  • Mielone mięso z indyka (400 gramów)
  • Pure z dyni (100 gramów)
  • Świeża posiekana kolendra (4 łyżki)
  • Posiekana natka pietruszki (2 łyżki)
  • Starty ząbek czosnku (1 szt.)
  • Przyprawa pikantna grubo mielona
  • Przyprawa orientalna grubo mielona do drobiu
  • Pieprz czarny
  • Płatki kukurydziane (200 gramów)
  • Olej roślinny do podsmażenia (50 ml)

Krok po kroku

  1. Posiekaj drobno kolendrę i natkę. Bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce czosnek.
  2. Wymieszaj z mięsem i puree z dyni. Dodaj przyprawy i wymieszaj.Dodaj pieprzu i soli do smaku.
  3. Pokrusz płatki kukurydziane. Uformuj kotlety i obtocz w płatkach.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z każdej strony przez kilka minut.

Zobacz też: <strong>Przepis na łososia w cieście francuskim, szpinakiem i serkiem ricotta</strong>