Przepis na rybę po grecku

Ryba po grecku to jedna z wigilijnych potraw, która na święta pojawia się na polskich stołach. Jak przygotować ją samodzielnie w domu, aby była pełna aromatów? Sprawdź nasz najlepszy przepis, który urzeknie wiele podniebień.
Zobacz też:
Przepis na krokiety z grzybami
Przepis na rybę po grecku
Składniki:
- 800 g filetów białej ryby,
- 1/2 kg marchewki,
- 150 g pietruszki,
- 100 g selera,
- 1 duża cebula,
- 1 mały por (biała część),
- 3 szklaki wrzącej wody,
- przyprawy: 1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano,
- 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego.
- olej roślinny do smażenia,
- natka pietruszki do dekoracji.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Filety z ryby dokładnie kroimy na kawałeczki i posypujemy solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przesypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą, którą solimy.
Zobacz też:
Przepis na świąteczny barszcz czerwony
Warzywa gotujemy około 20 minut, pod uchyloną pokrywką. Na sam koniec wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. W międzyczasie rybę obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni. Z garnka, w którym gotują się warzywa nabieramy szklankę wody i rozpuszczamy w niej koncentrat pomidorowy.
Zobacz też:
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Cebulę oraz pora kroimy w plasterki i szklimy na patelni. Następnie wsypujemy ugotowane warzywa oraz wywar z koncentratem. Doprowadzamy całość do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, bazylią i oregano.
Zobacz też:
W szklanym naczyniu układamy rybę i przykrywamy ją naszymi warzywami z patelni. Następnie potrawę schładzamy w lodówce, aby nabrała więcej smaku. Gotowe!