Przepis na risotto z krewetkami - Piekniejsze.pl

Przepis na risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami to idealna potrawa obiadowa. Jak wykonać danie samodzielnie, aby urzekło swym smakiem? Sprawdź przepis.
Przepis na risotto z krewetkami
Przepis na risotto z krewetkami, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na risotto z krewetkami

Składniki:

  • 300 g ryżu arborio,
  • 1 l bulionu z warzyw (możesz użyć bulionu z krewetek jeśli masz),
  • 1 szklanka białego wina,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 20 krewetek (można użyć więcej w zależności od preferencji),
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 50 g masła,
  • 50 g startego parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.

Zobacz też:

Zdrowa przekąska. Krem cytrynowy

Przygotowanie:

Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na średnim ogniu, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie smażymy do momentu, aż stanie się szklista. Dodajemy ryż arborio i smażymy, mieszając, przez około 2 minuty, aż ryż stanie się lekko przezroczysty.

Zobacz też:

Przepis na najlepsze kimchi!

Dodajemy wino i gotujemy, aż wino prawie całkowicie odparuje. Zmniejszamy ogień do średnio-niskiego. Dodajemy bulion, 1/2 szklanki na raz, mieszając ciągle. Po każdym dodaniu bulionu, czekamy, aż zostanie prawie całkowicie wchłonięty zanim dodasz więcej. To powinno zająć około 15-20 minut.

Zobacz też:

Przepis na najlepsze guacamole

W międzyczasie, na innej patelni, rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy krewetki i smażymy na średnim ogniu, aż staną się różowe i ugotowane. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Zobacz też:

Przepis na kluski śląskie

Gdy ryż jest miękki, ale nadal al dente, dodajemy masło i parmezan, dobrze mieszamy. Dodajemy ugotowane krewetki do ryżu i delikatnie mieszamy. Podajemy risotto gorące, posypane dodatkowym parmezanem i natką pietruszki.

Na czasie

Brak danych.