Przepis na pyszne włoskie bruschetta

Bruschette to pyszna włoska przekąska, która swym smakiem potrafi nas przenieść do ciepłej Italii. Dodatkowo potrafią urzec wiele podniebień. Jak wykonać bruschette samodzielnie? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Zobacz też:
Prosty przepis na francuski deser crème brûlée
Przepis na pyszne włoskie bruschetta
Składniki:
- bagietka lub inny chleb o wyrazistym smaku (np. ciabatta),
- pomidory (np. typu malinowy lub koktajlowy),
- czosnek,
- bazylia świeża,
- oliwa z oliwek extra vergine,
- sól i pieprz do smaku,
- mozzarella lub inny ser.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku nasz chleb kroimy na kromki o grubości ok. 1,5 cm. Opiekamy kromki chleba na rozgrzanej patelni lub grillu, aby były chrupiące i miały złoty kolor. Następnie myjemy i kroimy pomidory w kostkę.
Kolejnym krokiem jest dodanie świeżo posiekanej bazylii do pomidorów. Polewamy wszystko oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Całość mieszamy.
Zobacz też:
Ostrym nożem lub przy użyciu tarki przygotowujemy czosnek na kromki chleba. Możemy też wcierać obrane ząbki czosnku bezpośrednio w upieczone kromki chleba – dzięki temu będą miały subtelniejszy smak czosnku.
Kolejnym krokiem jest ułożenie kawałków mozzarelli na każdej kromce chleba. Nakładamy mieszankę pomidorową na każdą kromkę chleba. Podajemy danie natychmiast po przygotowaniu, aby bruschette były jeszcze ciepłe i chrupiące.
Zobacz też:
Bruschette są doskonałe jako przekąska czy przystawka na spotkania ze znajomymi lub rodziną. Są łatwe do przygotowania i pozwalają na dowolne eksperymentowanie z dodatkami, np. dodając oliwki, kapary czy różne rodzaje serów.