Przepis na przepyszny krem toskański

Włoska kuchnia jest jedną z najbardziej cenionych na świecie. Uznanie zyskała dzięki swojej prostocie, świeżym składnikom oraz bogactwu smaków i aromatów.
Dzisiaj przychodzimy z przepisem na obłędny krem toskański, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jak go przygotować? Sprawdź!
Zobacz też: Eksplozja smaków prosto z Ameryki Południowej. Poznaj przepis na meksykańską zupę!
Obłędny toskański krem
Składniki
- oliwa – 1 łyżka
- cebula – 1 szt
- ząbki czosnku 0 4 szt
- przecier pomidorowy – 2 łyżeczki
- suszona bazylia i oregano – duża ilość
- bulion warzywny – 400 ml
- puszki pomidorów – 2 szt
- cukier – 2 łyżki
- sól – szczypta
- suszone płatki chilli – szczypta
- mascarpone lub ricotta – 100 g
- kulki mozzarelli – 1 opakowanie
- natka pietruszki – garść
- świeże pieczywo
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i dodaj czosnek. Po chwili dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodaj dużą ilość bazylii i oregano. Wymieszaj. Przełóż całość do garnka i zalej przygotowanym bulionem warzywnym. Gotuj na średniej mocy palnika Dodaj cukier oraz pomidory z puszki. Wymieszaj. Dodaj mascarpone lub ricottę. Zmiksuj całość i dopraw solą i płatkami chilli.
Po przełożeniu kremu do misek udekoruj go kulkami mozzarelli i świeżą natką pietruszki.
Do kremu, na brzeg miski włóż świeże pieczywo lub bagietkę.
Smacznego!
Zobacz też: Wiosenna zupa krem z zielonym groszkiem. Poznaj przepis!