Przepis na przepyszny krem toskański - Piekniejsze.pl

Przepis na przepyszny krem toskański

Krem toskański. Poznaj przepis!

Włoska kuchnia jest jedną z najbardziej cenionych na świecie. Uznanie zyskała dzięki swojej prostocie, świeżym składnikom oraz bogactwu smaków i aromatów.

Dzisiaj przychodzimy z przepisem na obłędny krem toskański, który świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Jak go przygotować? Sprawdź!

Zobacz też: Eksplozja smaków prosto z Ameryki Południowej. Poznaj przepis na meksykańską zupę!

Obłędny toskański krem

Składniki

  • oliwa – 1 łyżka 
  • cebula – 1 szt 
  • ząbki czosnku 0 4 szt 
  • przecier pomidorowy – 2 łyżeczki 
  • suszona bazylia i oregano – duża ilość
  • bulion warzywny – 400 ml
  • puszki pomidorów – 2 szt
  • cukier – 2 łyżki 
  • sól – szczypta 
  • suszone płatki chilli – szczypta
  • mascarpone lub ricotta – 100 g
  • kulki mozzarelli – 1 opakowanie 
  • natka pietruszki – garść
  • świeże pieczywo

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę i dodaj czosnek. Po chwili dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i smaż na niewielkim ogniu przez kilka minut. Dodaj dużą ilość bazylii i oregano. Wymieszaj. Przełóż całość do garnka i zalej przygotowanym bulionem warzywnym. Gotuj na średniej mocy palnika Dodaj cukier oraz pomidory z puszki. Wymieszaj. Dodaj mascarpone lub ricottę. Zmiksuj całość i dopraw solą i płatkami chilli.

Po przełożeniu kremu do misek udekoruj go kulkami mozzarelli i świeżą natką pietruszki. 

Do kremu, na brzeg miski włóż świeże pieczywo lub bagietkę. 

Smacznego!

Zobacz też: Wiosenna zupa krem z zielonym groszkiem. Poznaj przepis!