Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Astronomiczna jesień zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji przedstawiamy przepis na potrawę, która jest jednym z najlepszych jesiennych smakołyków. Jak wykonać pierogi z kapustą i grzybami w domu?
Zobacz też:
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
- 500g kiszonej kapusty,
- 50g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka oleju,
- 500g mąki pszennej,
- 1 żółtko jajka,
- gorąca, przegotowana woda.
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie przepłukujemy i przekładamy do niedużego garnka. Następnie zalewamy je zimną wodą. Następnie zagotowujemy grzyby w osolonej wodzie. Następnie kroimy je na bardzo drobne kawałki.
Kapustę kiszoną dokładnie odciskamy z soku. Następnie zalewamy ją wodą i gotujemy do miękkości. Gdy kapusta będzie gotowa, odciskamy ją i drobno szatkujemy. Bierzemy teraz cebulkę, którą siekamy i podsmażamy na oleju.
Do cebulki dodajemy kapustę i grzybki, które podsmażamy. Doprawiamy farsz solą i pieprzem. Kolejnym krokiem jest wykonanie ciasta. Do miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy żółtko jajka. Następnie zagniatamy ciasto. Stopniowo dodajemy gorącą, przegotowaną wodę, cięgle ubijając. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Kolejnym krokiem jest lepienie pierogów. Ciasto wałkujemy, a następnie za pomocą szklanki wykrywamy z niego kółka. Na każdym okręgu umieszczamy farsz i zawijamy pieroga. Wrzucamy je na wrzątek i gotujemy, na małej mocy palnika, w osolonej wodzie ok. 2 minut od wypłynięcia. Gotowe!