Przepis na pierogi ruskie

Pierogi ruskie to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Jest idealnym rozwiązaniem na pyszny i aromatyczny obiad. Jak wykonać je samodzielnie w domu? Przedstawiamy najlepszy przepis na pierogi ruskie, jak u babci!
Zobacz też:
Przepis na pierogi
Składniki:
Ciasto na pierogi
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml gorącej wody,
- 4 łyżki oleju,
- pół łyżeczki soli.
Farsz
- 300 g twarogu półtłustego,
- duża cebula,
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku ziemniaki dokładnie obieramy, kroimy i wkładamy do zimnej wodzie. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wkładamy do niej ziemniaki. Gdy będą miękkie odsączamy ziemniaki z wody i ubijamy je za pomocą tłuczka na puree.
Cebulę obieramy, a następnie szatkujemy ją bardzo cieniutko. Patelnię rozgrzewamy masłem klarowanym, na którym podsmażamy cebulkę. Masę ziemniaczaną łączymy z twarogiem półtłustym i cebulką. Całość doprawiamy pieprzem i solą, dokładnie mieszając.
Zobacz też:
Gdy farsz jest gotowy, przygotowujemy ciasto na pierogi. Do dużej miski przesiewamy mąkę, sól oraz olej. Dolewamy również szklankę gorącej, przegotowanej wody. Łyżką wszystko mieszamy, a następnie za pomocą dłoni ugniatamy ciasto.
Gotową kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do ”odpoczynku” na 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy i szklanką odciskamy okręgi. Na każdy okrąg wykładamy farsz, a następnie sklejamy.
Zobacz też:
Klasyk w wegetariańskiej wersji. Przepis na rosół
Pierogi wrzucamy do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Po 3-4 minutach pierogi powinny wypłynąć na powierzchnie. Gdy tak się stanie wyciągamy je. Gotowe!