Tosty bez pieczywa? Sprawdź przepis na szybkie i pyszne śniadanie - Piekniejsze.pl

Tosty bez pieczywa? Sprawdź przepis na szybkie i pyszne śniadanie

Tosty bez chleba, czyli inaczej zapiekany omlet. Zobacz jak przygotować pyszne tosty z warzywami, nie używając pieczywa.
Tosty bez pieczywa? Zobacz przepis na szybkie i pyszne śniadanie
Tosty bez pieczywa? Zobacz przepis na szybkie i pyszne śniadanie/fot.Pexels.com[zdjęcie poglądowe]

Oto przepis na warzywny omlet w formie tosta. Przygotowanie jest bardzo proste i nie potrzebujemy żadnego chleba, a nasz jajeczny tost zapiecze się równie pysznie. Zobacz jak przygotować tosty bez pieczywa.

Tosty bez pieczywa

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżka mąki
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz
  • 1/3 łyżki proszku do pieczenia
  • ulubione warzywa (w tym przepisie będą to: papryka, pomidorki koktajlowe i szczypiorek)
  • ser żółty
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

W jednej misce roztrzepać trzepaczką dwa całe jajka. Następnie dolać 1/3 szklanki mleka i jedną łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Potem, dosypać według uznania: czosnek granulowany, słodką paprykę, sól i pieprz oraz 1/3 łyżki proszku do pieczenia i ponownie połączyć wszystkie składniki w misce.

Zobacz też: Przepis na faworkowe różyczki

Teraz należy posiekać na drobne kawałeczki paprykę, pomidorki koktajlowe, szczypiorek i ser. Nie potrzeba ich zbyt dużo – pamiętajmy, że warzywa to tylko dodatek do naszego tostowego omleta, inaczej ich nadmiar może spowodować, że tosty nie zapieką się dokładnie od środka.
Posiekane warzywa i ser dosypać do naszej miski, dodać kilka liści świeżej bazylii i ostatni raz porządnie wymieszać.

Zobacz też: Przepis na frytki z batatów

Następnie, należy przygotować toster (najlepiej, jeśli posiadamy ten z trójkątnym formami, ale może być nawet gofrownica albo inny opiekacz, w którym będziemy mogli zapiec naszą masę). Wnętrze tostera smarujemy olejem bądź masłem i czekamy, aż nagrzeje się do odpowiedniej temperatury. Teraz wystarczy ostrożnie przelać naszą jajeczną masę (najlepiej łyżka po łyżce) do wypukleń w tosterze, przymknąć go i odczekać około 5 minut. Dzięki mące i proszkowi do pieczenia nasze ciasto powinno lekko urosnąć i zapiec się w tosterze w idealny kształt tostów. I gotowe – jeśli chcemy, możemy podawać nasze tosty razem z ulubionym sosem.