Przepis na obłędne jajka po turecku
Szukasz pomysłu na przepyszne śniadanie z jajkami w roli głównej? Mamy dla Ciebie idealny przepis na jajka po turecku!
To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale także pięknie wygląda na talerzu! Świeże pomidory, aromatyczna papryka i jajka – to połączenie idealne na dobry początek dnia.
Zobacz też: Obłędne jesienne śniadanie! Dyniowe pancakes
Jajka po turecku
Składniki
- 4 jajka
- 2 średnie pomidory
- 1 cebula
- 1 zielona papryka (ostra lub słodka)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
- feta lub inny ser do posypania
Przygotowanie
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i paprykę także pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub masło. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj paprykę i smaż przez dwie minuty. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż na średnim ogniu, aż pomidory zmiękną i utworzą sos (około 5 minut).
Zrób kilka wgłębień w pomidorach i wbij w nie jajka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu. Gdy białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne zdejmij z patelni i podawaj na ciepło posypane świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pokrusz na wierzchu fetę lub inny ser.
Smacznego!
Zobacz też: Francuskie śniadanie. Tosty Croque Madame!