Przepis na obłędne jajka po turecku - Piekniejsze.pl

Przepis na obłędne jajka po turecku

Obłędne jajka po turecku. Poznaj przepis!

Szukasz pomysłu na przepyszne śniadanie z jajkami w roli głównej? Mamy dla Ciebie idealny przepis na jajka po turecku!

To danie nie tylko zachwyca smakiem, ale także pięknie wygląda na talerzu! Świeże pomidory, aromatyczna papryka i jajka – to połączenie idealne na dobry początek dnia. 

Zobacz też: Obłędne jesienne śniadanie! Dyniowe pancakes

Jajka po turecku 

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula 
  • 1 zielona papryka (ostra lub słodka)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki lub szczypiorek do dekoracji
  • feta lub inny ser do posypania

Przygotowanie

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę i paprykę także pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub masło. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez kilka minut. Dodaj paprykę i smaż przez dwie minuty. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem, a następnie smaż na średnim ogniu, aż pomidory zmiękną i utworzą sos (około 5 minut). 

Zrób kilka wgłębień w pomidorach i wbij w nie jajka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu. Gdy białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne zdejmij z patelni i podawaj na ciepło posypane świeżą natką pietruszki lub szczypiorkiem. Pokrusz na wierzchu fetę lub inny ser.

Smacznego!

Zobacz też: Francuskie śniadanie. Tosty Croque Madame!

Na czasie

Brak danych.