Deser z gruszkami i karmelizowaną bułką tartą - Piekniejsze.pl

Deser z gruszkami i karmelizowaną bułką tartą

Uwielbiasz bułkę tartą? Pokochasz ten deser!

Jesteś fanką niebanalnych propozycji kulinarnych? To dobrze! Dziś przychodzimy z prawdziwie oryginalnym deserem, przy użyciu…bułki tartej!

Zobacz też: Niebanalne ciasteczka z buraka!

Deser z gruszkami i karmelizowaną bułką tartą!

Składniki

Do wykonania kaszki mannej:

  • zimne mleko – 300 ml
  • śmietanka kremówka – 100 ml
  • cukier – 40 g
  • kaszka manna – 60 g
  • laska wanilii – 1 szt
  • sok z cytryny – ½ cytryny

Gruszki:

  • gruszki – 500 g
  • przyprawa korzenna – 1 łyżka
  • cynamon – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżka
  • goździki – 5 szt

Dodatkowo:

  • płynny miód – 4 łyżeczki
  • bułka tarta – 30 g
  • brązowy cukier – 30 g

Przygotowanie

Nastaw piekarnik do 200 ℃. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, wysyp na nią bułkę tartą i wymieszaj z cukrem. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut, co chwilę mieszając. Piecz bułkę tartą, aż zrobi się lekko brązowa.

Po skarmelizowaniu się bułki tartej, przygotuj wywar z gruszek: wlej do garnka 0,5 l wody, dodaj goździki, cynamon, przypawę korzenną i cukier. Obierz gruszki i pokrój na niewielkie kawałki. Gotuj przez około 10 minut, aż będą miękkie.

Do drugiego garnuszka wlej zimne mleko, śmietankę, dodaj cukier, kaszkę manną oraz ziarna wanilii. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż się zagotuje i zgęstnieje. 

Przełóż kaszkę do miski. Dodaj gruszki i sok z cytryny. Całość zmiksuj blenderem i przełóż do miseczek deserowych. Na wierzch deseru dodaj po łyżeczce miodu i posyp karmelizowaną bułką tartą.

Smacznego!

Zobacz też: Domowy sos malinowy do deserów, ciast i mięsa

Na czasie

Brak danych.