Przepis na najlepsze guacamole

Przepis na najlepsze guacamole
Składniki:
- 3 dojrzałe awokado,
- sok z 1 dużej limonki,
- 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
- 2 pomidory roma, drobno posiekane,
- 3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej,
- 1 jalapeno, bez pestek i drobno posiekany (opcjonalnie, dla tych, którzy lubią pikantne),
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku kroimy awokado na pół, usuwamy pestki, a następnie wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i umieszczamy go w misce.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku porzeczkowym
Dodajemy sok z limonki do awokado. Używamy tłuczka do ziemniaków lub widelca, aby rozgnieść awokado i wymieszać z sokiem z limonki. Powinna powstać niezupełnie gładka masa – guacamole jest najlepsze, gdy jest trochę grudkowate.
Zobacz też:
Prosty przepis na sałatkę grecką. Idealna na letniego grilla
Dodajemy do miski posiekaną cebulę, pomidory, kolendrę, jalapeno, czosnek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
Zobacz też:
Przepis na gazpacho z malinami
Guacamole najlepiej smakuje, gdy jest świeże, ale jeśli musisz je przechować, przykryj miskę folią spożywczą, naciskając ją bezpośrednio na powierzchnię guacamole (aby zapobiec utlenianiu), i wstaw do lodówki.