Przepis na najlepsze guacamole - Piekniejsze.pl

Przepis na najlepsze guacamole

Jak wykonać najlepsze guacamole, aby swym smakiem urzekło wiele podniebień? Sprawdź nasz najlepszy przepis!
Przepis na najlepsze guacamole
Przepis na najlepsze guacamole, fot. pixabay.com [zdjęcie poglądowe]

Przepis na najlepsze guacamole

Składniki:

  • 3 dojrzałe awokado,
  • sok z 1 dużej limonki,
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej,
  • 2 pomidory roma, drobno posiekane,
  • 3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej,
  • 1 jalapeno, bez pestek i drobno posiekany (opcjonalnie, dla tych, którzy lubią pikantne),
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Zobacz też:

Przepis na najlepsze kimchi!

Przygotowanie:

Na samym początku kroimy awokado na pół, usuwamy pestki, a następnie wydrążamy miąższ za pomocą łyżki i umieszczamy go w misce.

Zobacz też:

Przepis na lody o smaku porzeczkowym

Dodajemy sok z limonki do awokado. Używamy tłuczka do ziemniaków lub widelca, aby rozgnieść awokado i wymieszać z sokiem z limonki. Powinna powstać niezupełnie gładka masa – guacamole jest najlepsze, gdy jest trochę grudkowate.

Zobacz też:

Prosty przepis na sałatkę grecką. Idealna na letniego grilla

Dodajemy do miski posiekaną cebulę, pomidory, kolendrę, jalapeno, czosnek, sól i pieprz. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.

Zobacz też:

Przepis na gazpacho z malinami

Guacamole najlepiej smakuje, gdy jest świeże, ale jeśli musisz je przechować, przykryj miskę folią spożywczą, naciskając ją bezpośrednio na powierzchnię guacamole (aby zapobiec utlenianiu), i wstaw do lodówki.

Na czasie

Brak danych.