Słodko-pikantna zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego - Piekniejsze.pl

Słodko-pikantna zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego

Przepis na słodko-pikantną zupę krem!

Szukasz pomysłu na sycącą zupę krem o słodko-pikantnym smaku? Przychodzimy z przepisem!

Zobacz też: Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu

Zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego

Składniki

  • 1 kg dyni
  • 1 średnia marchewka  
  • 1 średnia cebula  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru  
  • 400 ml mleka kokosowego  
  • 500 ml bulionu warzywnego  
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego  
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • sól i pieprz do smaku  
  • 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego  

Przygotowanie

Obierz dynię, usuń pestki i pokrój ją w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.  

W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i imbir, smaż przez chwilę. 

Wrzuć pokrojoną dynię i marchewkę do garnka. Wlej bulion, dopraw chili, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.

Gdy warzywa zmiękną zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe oraz miód. Wymieszaj i podgrzewaj przez 3 minuty na średniej mocy palnika. 

Podawaj z prażonymi pestkami dyni, świeżą kolendrą lub grzankami.  

Smacznego!

Zobacz też: Krewetki w sosie luizjańskim