Słodko-pikantna zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego

Szukasz pomysłu na sycącą zupę krem o słodko-pikantnym smaku? Przychodzimy z przepisem!
Zobacz też: Brokułowa zupa krem z chipsami z bekonu
Zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru i mleka kokosowego
Składniki
- 1 kg dyni
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 400 ml mleka kokosowego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
- ½ łyżeczki chili w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy lub oleju kokosowego
Przygotowanie
Obierz dynię, usuń pestki i pokrój ją w kostkę. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i imbir, smaż przez chwilę.
Wrzuć pokrojoną dynię i marchewkę do garnka. Wlej bulion, dopraw chili, solą i pieprzem. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut.
Gdy warzywa zmiękną zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe oraz miód. Wymieszaj i podgrzewaj przez 3 minuty na średniej mocy palnika.
Podawaj z prażonymi pestkami dyni, świeżą kolendrą lub grzankami.
Smacznego!
Zobacz też: Krewetki w sosie luizjańskim