Puszyste amerykańskie pancakes! - Piekniejsze.pl

Puszyste amerykańskie pancakes!

Przepis na amerykańskie pancakes!

Marzysz o wyjątkowo puszystych amerykańskich naleśnikach “pancakes”, które możesz zjeść z dowolnymi dodatkami we własnym domu? Przychodzimy z prostym przepisem!

Zobacz też: Przepis na crêpes! Cieniutkie naleśniki francuskie

Puszyste amerykańskie pancakes

Składniki

  • 1 szklanka (125 gramów) mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki (180 ml) maślanki
  • 1/4 szklanki (60 ml) mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła (plus odrobinę do smażenia)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.

W drugiej misce ubij maślankę, mleko, jajko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy. 

Mokre składniki przelej do suchych. Delikatnie wymieszaj. Nie przejmuj się małymi grudkami. Ważne, by nie mieszać zbyt intensywnie (to wpłynie na mniejszą puszystość naleśników).

Odłóż ciasto na około 5 minut, by “odpoczęło”. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę masła. 

Wylej 1/4 szklanki ciasta na patelnię na każdą pancake. Smaż, do pojawienia się bąbelków na powierzchni naleśnika. Gdy brzegi zaczną się ściągać zdejmij z patelni. Smażenie jednego naleśnika z jednej strony powinno potrwać około 2 minut. Po tym czasie przełóż go na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę. 

Podawaj z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, masłem orzechowym czy owocami. 

Smacznego!

Zobacz też: Najszybszy fit deser! Przepis na brownie z batata