Puszyste amerykańskie pancakes!
Marzysz o wyjątkowo puszystych amerykańskich naleśnikach “pancakes”, które możesz zjeść z dowolnymi dodatkami we własnym domu? Przychodzimy z prostym przepisem!
Zobacz też: Przepis na crêpes! Cieniutkie naleśniki francuskie
Puszyste amerykańskie pancakes
Składniki
- 1 szklanka (125 gramów) mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki (180 ml) maślanki
- 1/4 szklanki (60 ml) mleka
- 1 duże jajko
- 2 łyżki roztopionego masła (plus odrobinę do smażenia)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
W drugiej misce ubij maślankę, mleko, jajko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
Mokre składniki przelej do suchych. Delikatnie wymieszaj. Nie przejmuj się małymi grudkami. Ważne, by nie mieszać zbyt intensywnie (to wpłynie na mniejszą puszystość naleśników).
Odłóż ciasto na około 5 minut, by “odpoczęło”. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę masła.
Wylej 1/4 szklanki ciasta na patelnię na każdą pancake. Smaż, do pojawienia się bąbelków na powierzchni naleśnika. Gdy brzegi zaczną się ściągać zdejmij z patelni. Smażenie jednego naleśnika z jednej strony powinno potrwać około 2 minut. Po tym czasie przełóż go na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.
Podawaj z ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, masłem orzechowym czy owocami.
Smacznego!
Zobacz też: Najszybszy fit deser! Przepis na brownie z batata