Przepis na najlepszą zupę jarzynową

Zupa jarzynowa to jedna z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu zup! Dodatkowo smak dania jest tak wyjątkowy, że urzeknie wiele podniebień. Jak ją przygotować? Sprawdź nasz najlepszy przepis na zupę jarzynową.
Zobacz też:
Przepis na zupę jarzynową
Składniki:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka (korzeń),
- 1 mały seler,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 2 ziemniaki,
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki oleju lub masła,
- sól, pieprz do smaku,
- świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka, koperek).
Zobacz też:
Prosty przepis na pyszną szarlotkę na ciepło!
Przygotowanie:
Na samym początku myjemy i obieramy warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Pora kroimy w półksiężyce, a cebulę drobno siekamy. Następnie w dużym garnku rozgrzewamy olej lub masło.
Zobacz też:
Przepis na naleśniki z farszem szpinakowym
Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy całość na średnim ogniu, aż stanie się szklista. Do garnka dodajemy pozostałe warzywa (oprócz groszku) i smażymy razem przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zobacz też:
Przepis na szybki obiad. Tagiatelle z kurczakiem
Wlewamy bulion, który doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy zielony groszek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Zobacz też:
Trzy przepisy na bezalkoholowe świąteczne drinki!
Po ugotowaniu zdejmujemy zupę z ognia. Jeśli chcesz, możesz lekko ją zmiksować blenderem dla uzyskania kremowej konsystencji. Podajemy gorącą, posypaną świeżymi ziołami.