Domowe chipsy z batatów
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę do pracy lub na seans filmowy? Nie musisz kupować słodyczy, popcornu czy chipsów. Możesz wybrać zdrowszą, lecz wciąż smakowitą opcję jaką są domowe chipsy z batatów! Jak je wykonać? To banalnie proste!
Zobacz też: Francuska przekąska. Pieczony camembert z orzechami i konfiturą porzeczkową
Przepis na domowe chipsy z batatów
Składniki
- bataty – dowolna ilość
- oliwa z oliwek
- sól – wedle uznania
- przyprawy takie, jak: papryka, czosnek, cynamon
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyj i osusz bataty. Obierz bataty ze skórki. Pokrój je na cienkie plasterki. W misce połącz bataty z oliwą. Dokładnie wymieszaj. Rozłóż plasterki batatów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bataty mieszanką przypraw.
Piecz przez około 20 minut. Po 10 minutach obróć chipsy na drugą stronę, by upiekły się równomiernie.
Pozostaw do wystygnięcia.
Smacznego!
Zobacz też: Obłędna przekąska na babski wieczór. Rilletes z kaczki