Przepis na mango curry z kurczakiem
Potrawy kuchni tajskiej sprawdzają się idealnie na obiad, ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu. Przedstawiamy przepis na najlepsze mango curry z kurczakiem, który zachwyci wasze podniebienia!
Zobacz też:
Przepis na mango curry z kurczakiem
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 200 ml mleka kokosowego,
- 700 g mango,
- 1 łyżka czerwonej pasty curry,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki cynamonu, imbiru, kolendry,
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- sól, pieprz do smaku,
- natka pietruszki lub kolendra do dekoracji.
Zobacz też:
Przepis na zdrowy zielony koktajl z otrębami
Przygotowanie:
Na samym początku kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Następnie posypujemy go solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. W międzyczasie siekamy cebulę, a mango kroimy w kostkę. Dużą patelnię rozgrzewamy olejem kokosowym.
Zobacz też:
Na patelni podsmażamy cebulkę. Dodajemy do niej czerwoną pastę curry, kurkumę, mieloną słodką paprykę, cynamon, imbir, kolendrę i płatki chili. Smażymy, aż przyprawy uwolnią swój smak i aromat.
Zobacz też:
Na patelnie wrzucamy kurczaka i smażymy tak długo, aż się lekko zarumieni. Po tym czasie dodajemy mango i wlewamy mleczko kokosowe. Podsmażamy jeszcze 3 minuty. Mango curry podajemy z ryżem oraz natką pietruszki lub kolendrą.