Przepis na rosół
Rosół to tradycyjna polska zupa. Aby był pełen smaków, aromatów musimy pamiętać, aby dość długo go gotować. Jak przygotować najlepszy rosół, który zachwyci swoim niesamowitym smakiem? Sprawdź!
Zobacz też:
Przepis na rosół
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 3 udka z kurczaka,
- 3 marchewki,
- 1 por,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1/2 selera,
- 1 cebula,
- pieprz,
- sól,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- świeża pietruszka,
- świeży lubczyk.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Przygotowujemy duży garnek. Na sam początek wkładamy do niego mięso i całość uzupełniamy wodą. Wstawiamy na ogień i dokładnie zagotujemy. Mięso będzie gotowe, gdy na powierzchni wody pojawią się szumowiny. Zbieramy je dokładnie łyżką.
Seler, marchewkę i korzeń pietruszki obieramy dokładnie ze skórki. Następnie wszystkie warzywa i pora kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucamy do wody z mięsem, gdy na powierzchni nie będzie już szumowin.
Zobacz też:
Przepis na zupę krem z kalafiora
Całość doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Zmniejszamy ogień i przez godzinę rosół ma pyrkać. Po tym czasie podpiekamy cebulę i wkładamy do rosołu. Przez kolejne 2 godziny gotujemy rosół na malutkim ogniu.
Gdy rosół pyrka już około 3 godzin dodajemy do niego pietruszkę i lubczyk. Po 15 minutach nasz rosół jest gotowy. Wyjmujemy z niego mięso i warzywa, a bulion przelewamy przez sitko. Gotujemy makaron niteczki i podajemy z bulionem. Gotowe!