Właściwości zdrowotne awokado - Piekniejsze.pl

Właściwości zdrowotne awokado

Awokado z roku na rok coraz bardziej zyskuje na popularności. Ten oryginalny smak skrywa w sobie również wiele właściwości zdrowotnych.
Właściwości zdrowotne awokado, fot. pixabay.com
Właściwości zdrowotne awokado, fot. pixabay.com

Awokado to dosyć kaloryczny owoc o specyficznym smaku. Ma jednak wielu swoich zwolenników. W dużej mierze składa się z wody. Jego kaloryczność to 160 kcal na 100 gram. Poszczycić się może również dużą zawartością tłuszczu i błonnika.

Przeczytaj także: Pokochasz to śniadanie! Szakszuka ze szpinakiem i awokado

Jakie korzyści płyną z jedzenia awokado?

1. Zmniejsza uczucie głodu

Awokado to owoc pełen błonnika. Składnik ten potrafi zmniejszać uczucie głodu, co pomaga w odchudzaniu. Organizmowi wydaje się, że zjadł więcej niż naprawdę, więc mamy mniejszą potrzebę podjadania.

2. Wspomaga odchudzanie

Owoce awokado mają również wiele nienasyconych tłuszczy omega-3 i omega-6. Należy wiedzieć, że ich zawartość wjedzeniu pomaga i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo potrafią przyśpieszać przemianę materii.

3. Poprawia pracę mózgu

Prawidłową pracę mózgu wspierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i witamina E. Jeśli zaczniemy awokado spożywać w sposób regularny możemy zaobserwować polepszenie pamięci i koncentracji. Systematyczność może nawet zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera.

Przeczytaj także: Maska z awokado na piękne włosy. Prosty przepis