Właściwości zdrowotne awokado
Awokado to dosyć kaloryczny owoc o specyficznym smaku. Ma jednak wielu swoich zwolenników. W dużej mierze składa się z wody. Jego kaloryczność to 160 kcal na 100 gram. Poszczycić się może również dużą zawartością tłuszczu i błonnika.
Przeczytaj także: Pokochasz to śniadanie! Szakszuka ze szpinakiem i awokado
Jakie korzyści płyną z jedzenia awokado?
1. Zmniejsza uczucie głodu
Awokado to owoc pełen błonnika. Składnik ten potrafi zmniejszać uczucie głodu, co pomaga w odchudzaniu. Organizmowi wydaje się, że zjadł więcej niż naprawdę, więc mamy mniejszą potrzebę podjadania.
2. Wspomaga odchudzanie
Owoce awokado mają również wiele nienasyconych tłuszczy omega-3 i omega-6. Należy wiedzieć, że ich zawartość wjedzeniu pomaga i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo potrafią przyśpieszać przemianę materii.
3. Poprawia pracę mózgu
Prawidłową pracę mózgu wspierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i witamina E. Jeśli zaczniemy awokado spożywać w sposób regularny możemy zaobserwować polepszenie pamięci i koncentracji. Systematyczność może nawet zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera.
Przeczytaj także: Maska z awokado na piękne włosy. Prosty przepis