Przepis na makaron z patelni

Po całym dniu ciężkiej pracy, warto na obiad zjeść danie, które jest proste i szybkie w przygotowaniu. Dlatego przedstawiamy przepis na makaron z patelni, który zrobimy w maksymalnie pół godziny, a jego smak zadowoli nasze podniebienia.
Zobacz też:
Przepis na mango curry z kurczakiem
Przepis na makaron z patelni
Składniki:
- 200 g makaronu penne,
- 10 dkg wędzonego boczku.
- 10 dkg szynki,
- 1 cebula,
- pół młodej cukinii,
- pół czerwonej papryki,
- pół żółtej papryki,
- 2 jajka,
- pół szklanki słodkiej śmietanki 30%,
- sól, pieprz,
- 5 dkg żółtego sera.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Cukinię oraz paprykę czerwoną i żółtą dokładnie myjemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Tak samo kroimy również boczek i szynkę, a cebulkę drobno siekamy. Mięso i cebulkę podpiekamy na patelni.
Zobacz też:
Przepis na kanapkę z łososiem i twarożkiem
Następnie na patelnię wsypujemy pokrojone warzywa i podsmażamy je wraz z mięsem i cebulką. następnie patelnię przykrywamy i dusimy przez około 5 minut. W międzyczasie w garnku gotujemy makaron al dente (ważne jest, aby nie był on ugotowany i rozgotowany!).
Zobacz też:
Gotowy makaron al dente wsypujemy na patelnie. W osobnej miseczce mieszamy jajko oraz śmietankę 30%. Wlewamy to na patelnię i całość podsmażamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie posypujemy makaron żółtym serem i podajemy. Gotowe!
Zobacz też: