Przepis na łososia w sosie koperkowym

Łosoś w sosie koperkowym to idealny pomysł na danie obiadowe. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a w dodatku zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jak przygotować samodzielnie potrawę? Sprawdź nasz najlepszy przepis.
Zobacz też:
Przepis na łososia w sosie koperkowym
Składniki:
- 300 g filetu z łososia,
- łyżeczka prawdziwego masła,
- po szczypcie świeżo mielonego pieprzu i soli,
- 130 ml bulionu warzywnego,
- 50 ml śmietanki 12%,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- garść koperku,
- łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/4 płaskiej łyżeczki białego pieprzu,
- szczypta kurkumy.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku przygotowujemy sos koperkowy. Do miseczki wlewamy śmietankę 12%, do której wsypujemy mąkę pszenną. Następnie za pomocą łyżki dokładnie mieszamy całość, aby śmietana połączyła się z mąką na gładką masę.
Zobacz też:
Patelnię rozgrzewamy, a na nią wlewamy bulion warzywny. Następnie czekamy, aż całość się zagotuje. Bulion doprawiamy szczyptą kurkumy oraz 1/3 płaskiej łyżeczki soli i 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
Zobacz też:
Przepis na penne all’arrabbiata
Do naszego bulionu wlewamy mąkę ze śmietaną, cały czas mieszając. Nim sos zacznie się gotować, skrapiamy go sokiem z cytryny. Gdy sos zacznie gęstnieć dodajemy do niego posiekany koperek i gotujemy minutę. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Zobacz też:
Filet z łososia obieramy ze skórki. Następnie smażymy go na rozgrzanej patelni za pomocą oliwy z oliwek, około 2 minuty każdą ze stron. Filet polewamy sosem koperkowym i nasze pyszne danie jest gotowe. Smacznego!