Przepis na lody o smaku lawendy

Przepis na lody o smaku lawendy
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki (30% lub wyżej),
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżki suszonej lawendy jadalnej,
- 6 żółtek.
Zobacz też:
Przygotowanie:
Na samym początku w rondelku zagotowujemy śmietankę, mleko, cukier i lawendę. Gdy tylko zacznie całość wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Zobacz też:
W międzyczasie ubijamy żółtka na lekko puszystą masę. Gdy składniki w rondelku się przegotują, odcedzamy lawendę przez sitko, a następnie powoli, cienkim strumieniem, dodajemy gorącą mieszankę do żółtek, cały czas mieszając.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku agrestowym
Po połączeniu wszystkich składników, wrzucamy mieszankę do rondelka i gotujemy na niskim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy masa zgęstnieje, przestudzamy ją do temperatury pokojowej, a następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, lub na całą noc.
Zobacz też:
Przepis na najlepszą zupę rybną
Po schłodzeniu, przelewamy mieszaninę do maszynki do robienia lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją urządzenia. Jeśli nie posiadamy maszynki, możemy wlać mieszaninę do metalowej miski i wstawić do zamrażarki.
Zobacz też:
Przepis na lody o smaku pistacjowym
Co godzinę przez kolejne 3-4 godziny mieszamy masę widelcem, aby powstały drobne kryształki lodu. Gotowe lody przechowujemy w zamkniętym pojemniku w zamrażarce.