Obłędny sernik Aperol Spritz - Piekniejsze.pl

Obłędny sernik Aperol Spritz

Przepis na sernik Aperol Spritz.

Brzmi abstrakcyjnie? Nic bardziej mylnego! Ten przepis łączy w sobie klasyczny polski sernik ze smakami koktajlu Aperol Spritz, tworząc pyszny i orzeźwiający deser. Poznaj przepis!

Zobacz też: Fit deser a’la Kinder Bueno

Sernik Aperol Spritz

Składniki

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych (lub krakersów graham), pokruszonych
  • 100 g roztopionego, niesolonego masła
  • 800 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru kryształu
  • 3 duże jajka
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 260ml Aperolu
  • 200 ml prosecco
  • 100 ml wody gazowanej
  • 50 g cukru kryształu
  • 10 g żelatyny w proszku
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowane

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem. Mocno wciśnij mieszaninę na dno tortownicy. Piec przez 10 minut, następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

W dużej misce ubij serek śmietankowy i cukier na gładką masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Wymieszaj śmietanę, mąkę i ekstrakt waniliowy. Dodaj skórkę pomarańczową i aperol. Wymieszaj. Nadzienie wylej na ostudzony spód.

Umieść naczynie z wodą na dolnym poziomie piekarnika, aby wytworzyć parę (pomoże to zapobiec pęknięciom). Piecz sernik w temperaturze 175°C przez około 50 minut. 

Wyłączyć piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku na 1 godzinę. Wyjmij z piekarnika i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.

W małym rondlu wymieszaj aperol, prosecco, wodę gazowaną i cukier. Delikatnie podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zalej żelatynę 50ml zimnej wody i odstaw na około 5 minut. Do ciepłej mieszanki Aperolu dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.Poczekaj aż ostygnie. 

Gdy sernik będzie już całkowicie schłodzony, wylej na wierzch masę galaretki Aperol Spritz. Sernik przechowuj w lodówce około 2 godziny, do momentu aż galaretka stwardnieje. Udekoruj skórką z cytryny.

Smacznego!

Zobacz też: Białkowy sernik. Jak go przyrządzić?