Obłędny sernik Aperol Spritz
Brzmi abstrakcyjnie? Nic bardziej mylnego! Ten przepis łączy w sobie klasyczny polski sernik ze smakami koktajlu Aperol Spritz, tworząc pyszny i orzeźwiający deser. Poznaj przepis!
Zobacz też: Fit deser a’la Kinder Bueno
Sernik Aperol Spritz
Składniki
- 200 g herbatników pełnoziarnistych (lub krakersów graham), pokruszonych
- 100 g roztopionego, niesolonego masła
- 800 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 200 g cukru kryształu
- 3 duże jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki uniwersalnej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- skórka z 1 pomarańczy
- 260ml Aperolu
- 200 ml prosecco
- 100 ml wody gazowanej
- 50 g cukru kryształu
- 10 g żelatyny w proszku
- skórka z 1 cytryny
Przygotowane
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj pokruszone herbatniki z roztopionym masłem. Mocno wciśnij mieszaninę na dno tortownicy. Piec przez 10 minut, następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
W dużej misce ubij serek śmietankowy i cukier na gładką masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Wymieszaj śmietanę, mąkę i ekstrakt waniliowy. Dodaj skórkę pomarańczową i aperol. Wymieszaj. Nadzienie wylej na ostudzony spód.
Umieść naczynie z wodą na dolnym poziomie piekarnika, aby wytworzyć parę (pomoże to zapobiec pęknięciom). Piecz sernik w temperaturze 175°C przez około 50 minut.
Wyłączyć piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku na 1 godzinę. Wyjmij z piekarnika i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
W małym rondlu wymieszaj aperol, prosecco, wodę gazowaną i cukier. Delikatnie podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zalej żelatynę 50ml zimnej wody i odstaw na około 5 minut. Do ciepłej mieszanki Aperolu dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia.Poczekaj aż ostygnie.
Gdy sernik będzie już całkowicie schłodzony, wylej na wierzch masę galaretki Aperol Spritz. Sernik przechowuj w lodówce około 2 godziny, do momentu aż galaretka stwardnieje. Udekoruj skórką z cytryny.
Smacznego!
Zobacz też: Białkowy sernik. Jak go przyrządzić?